Gulyás Gergely szerint se az SZFE, se a tesztelés, se a Szuperkupa ügyében nem a kormánynak kell döntenie

POLITIKA
2020 szeptember 10., 18:27

Az SZFE ügyéről, az ingyenes tesztelésről és a Szuperkupa döntőjéről beszélt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök este az Egyenes beszédben. Gulyás Gergelynek mindegyik kérdésre ugyanaz volt a válasza: a kormány mossa kezeit.

Elismerés, hogy az SZFE visszakívánja a kormányt

Gulyás Gergely az irodája ablakából néztve végig a vasárnapi SZFE tüntetést, és mindez jó érzésekkel töltötte el, mert:

  • kulturált demonstrálók vettek részt rajta, és egy normális parlamenti demokrácia jogait gyakorolhatták a tüntetők, ami „a szocialista kormány alatt még nem így volt,”
  • és mert kicsit úgy érezte, hogy a hallgatók azért tüntetnek, mert „visszakívánják a kormányt, tehát egyfajta elismerés is van ebben.”

Gulyás szerint az egyetemek modellváltásának az a lényege, hogy az állam vonuljon ki a felsőoktatásból és ne a kormány döntsön arról, hogy milyen irányba, kik vigyék az egyetemet.

Amikor a műsorvezető azt firtatta, hogy miért nem került bele az SZFE kuratóriumába egy ember se az egyetem jelöltjei közül, akkor Gulyás csak azt mantrázta, hogy szerinte remek szakemberek kerültek be a kuratóriumba, akik megérdemelnek egy esélyt.

Krug Emília azt is sokáig firtatta, hogy az SZFE ügyben nincs-e felelőssége a kormánynak és nem kellene-e valahogy feloldaniuk a kialakult helyzetet.

„Nem tudja feloldani ezt a helyzetet, mert a kormány nem tud kuratóriumi tagokat visszahívni. Nem látok olyan okot, amiért a kormánynak bármilyen feladata lenne ebben a kérdésben” - mondta Gulyás.

A WHO dönti el, kit kell tesztelni, nem a kormány

Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak, amiben arra kérte a miniszterelnököt, hogy legyen ingyenes és szélesebb körű a tesztelés.

Gulyás szerint a tesztelés most is ingyenes mindenkinek, kivéve ha valaki külföldről jön haza vagy nem a WHO protkollja szerint esik bele a tesztelendők kategóriájába, például nincsenek tüneteit és nem közvetlen kontakt. Gulyás szerint azonban mivel a tesztet az adófizetők pénzéből fizetik, ezért érdemes az egészésügyi protokollt követni és nem ész nélkül tesztelgetni mindenkit.

Gulyás szerint a tanárok tesztelésére is csak a WHO protkollja alapján van szükség, és az iskoláknak sincs szükségük konkrétabb járványügyi instrukciókra, mert minden iskolában mások az adottságok.

Amikor a műsorvezető felvetette, hogy több napot kell várni a tesztelésre, mert a mentők nem bírják kapacitással, akkor a miniszter gyorsan leszögezte, hogy már nem ez a helyzet, mert a mentők tegnap megduplázták a kapacitásukat, ezért mindenkit legfeljebb 48 órán belül tesztelni tudnak.

Szuperbiztonságos lesz a szuperkupa

Krug Emília felvetette, hogy mi lesz, ha a Szuperkupa döntőjén megbetegszik az az 500 mentős, akit meghívták. Gulyás szerint ez azonban szinte lehetetlen.

„Olyan szigorú szabályok vonatkoznak a Szuperkupa döntőjére, hogy biztonságosabb lesz, mintha bárhol máshol közösségbe menni. Mindenki teszttel tud majd belépni” - mondta.

Krug erre meglepődve kérdezte, hogy ezek szerint a magyarokat is tesztelik-e, mert eddig csak arról volt szó, hogy a külföldieknek kell negatív tesztet felmutatniuk az arénába való belépés előtt.

Erre Gulyás kicsit zavarba jött és azt mondta, hogy ezt nem a kormánynak kell eldöntenie (noha ők döntötték el, hogy a külföldiek csak tesztel mehetnek focit nézni), hanem majd az UEFA a szerverezőkkel együtt eldönti, hogy kell-e a magyarokat is tesztelni a belépés előtt.

„Törekszünk arra, hogy szakmai kérdéseket ne a politika döntsön el” - zárta a beszélgetést.