Putyin milliárdokkal segíti Lukasenkát, Orbán is szóba került a találkozón

Első külföldi látogatásán vett részt pénteken Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök azóta, hogy egy hónapja országos tüntetéshullám indult ellene. Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki másfélmilliárd dolláros (több mint 400 milliárd forintos) kölcsönt ajánlott neki a gazdasági válság rövidtávú kezelésére. 

„Néhány közelmúltbeli esemény megmutatta, hogy közelebb kellene maradnunk idősebb testvérünkhöz, és minden területen együtt kellene működnünk, köztük a gazdaságban is” - idézi Lukasenkát a belarusz állami hírügynökség, a Belta.

Lukasenka azt mondta, Oroszországban tízmillióan dolgoznak olyan vállalatoknál, amelyeknek belarusz üzleti partnereik vannak. „Ha ezt családonként négy emberrel felszorozzuk, az 40 millió ember. Ez azt jelenti, hogy nagyon szorosan együttműködünk a gyáriparban. (...) A Belaruszban előállított termékek 48 százalékát Oroszországba exportáljuk, ez a fő exportpiacunk” - mondta.

Majd szóba került a magyar miniszterelnök is. „Egyszer megkérdeztem Orbán Viktor barátomat, hogy zajlik az együttműködés más országokkal, főleg az EU-ban. Azt hiszem, annyit mondott, Magyarország kereskedelmének 90 százaléka Németországgal zajlik.”

Lukasenka és PutyinFotó: HANDOUT/AFP

Putyin szóvivője szerint az orosz elnök támogatja a Lukasenka által belengetett alkotmányreformot, amit a belarusz ellenzék látszatintézkedésnek tart, írja a Guardian.

Elemzők szerint Putyin nem különösebben kedveli vagy bízik a belarusz elnökben, viszont érdekelt abban, hogy egy meggyengült hatalommal bíró Lukasenka esetleg még közelebb kerüljün Oroszországhoz, és a két ország akár valamiféle egyesülés felé haladjon.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült belarusz ellenzéki vezető, aki az elcsalt választásokon indult Lukasenka ellen, azt mondta, bármiben is állapodtak meg, ez érvénytelen lesz, amint új kormány kerül hatalomra.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.