A világ összes diákjának fele nem járhat épp iskolába

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

872 millió fiatal, a világ diákságának körülbelül a fele még mindig nem járhat iskolába a világ legtöbb országát továbbra is sújtó koronavírus-járvány miatt - állítja az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF.

Henrietta Fore, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint a járvány csúcspontján a világ 192 országában zártak be az iskolák a járványveszély miatt, így összesen körülbelül 1,6 milliárd diák kényszerült iskola helyett otthon tölteni a hétköznapjait.

„Csak egy részüknek van olyan szerencséje, hogy online, a rádión vagy a televízión keresztül tudjon tovább tanulni. Az UNICEF adatai szerint a világon mintegy 463 millió gyereknek ez nem lehetőség” - mondta Fore egy az Egészségügyi Világszervezet előtt tartott tájékoztatóján, „globális oktatási vészhelyzetnek” nevezve a jelenlegi helyzetet. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!