A német kormány kockázatos területnek minősítette Budapestet

járvány
2020 szeptember 16., 18:13

Az új típusú koronavírus terjedése miatt kockázatos területnek minősítette Budapestet szerdán a német kormány. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.

Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén. A kockázatos területek listájára szerdán egy sor régiót és várost felvettek, köztük több horvátországi megyét és Bécset - írja az MTI.

Múlt héten írtunk róla, hogy a német listán rajta van már Párizs, Brüsszel vagy Bukarest, és hamarosan Budapest is rajta lehet. A német szabályok szerint ugyanis azok számítanak rizikóövezetnek (nem csak egész országokat, hanem megyéket, nagyobb városokat is kockázatosnak minősíthetnek), ahol hét nap alatt az új fertőzöttek száma meghaladja 100 ezer főre vetítve az 50-et. Ezen Budapest már rég túl van.

Német turisták a magyar határzár miatt elvileg nem jöhetnének, bár pont most lenne egy nagy kivétel: az európai Szuperkupa-döntő, ami a magyar kormánynak, különösen a miniszterelnöknek szívügye. A meccset Budapesten rendezik meg szeptember 24-én a BL-győztes Bayern München és az Európa-ligát megnyerő Sevilla között, és a kormány külön rendeletben lazított a határzáron, utat nyitva a külföldi szurkolóknak.

Jakab Ferenc, a pécsi virológiai kutatócsoport vezetője tegnap arról beszélt: „El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság.”

Orbán Viktor mai videóüzenete szerint még messze a második hullám tetőzése, decemberre-januárra várja. Napokon belül tízezer aktív fertőzött lehet az országban, miután szerdán 581 új fertőzöttet regisztráltak, és ezzel az aktív fertőzöttek száma 9653-ra nőtt. Szerdára megnőtt a 24 óra alatt elhunytak száma is: nyolcan haltak meg a vírus következtében, ennyire magas számra május óta nem volt példa - írtuk a nap járványügyi történéseit összefoglaló hírlevelünkben.