Elgázolt egy gyalogost az önvezető Uber, vádat emeltek a biztonsági sofőr ellen

Gondatlan emberölésért emeltek vádat egy nő ellen kedden Arizonában, miután az Uber egyik önvezető autója két éve elgázolt egy gyalogost.

A nő, Rafaela Vasquez biztonsági sofőrként ült a járműben, amikor az halálra gázolta Elaine Herzberget 2018. március 18-án. Ez volt az első olyan eset, hogy önvezető autó halálos balesetet okozott. A biztonsági sofőröket azért alkalmazzák, hogy közbeléphessenek, ha olyan forgalmi helyzet lépne fel, amit az önvezető technológia nem tud megoldani.

A balesetet elemző szövetségi jelentés több felelőst is azonosított: az Ubert, a biztonsági sofőrt, az elgázolt gyalogost és Arizona államot.

Egy másik vizsgálat megállapította, hogy az Uber deaktiválta az automata vészfékező rendszert, ami megmenthette volna a tilosban átkelő gyalogos életét. Ehelyett a cég a biztonsági sofőrökre hárította a feladatot, hogy kezeljék az önvezető rendszer hibáit. A szövetségi jelentés szerint Vasquez az út 34 százalékában a telefonját nézte. A gázolás előtt hat másodpercig sem az útra figyelt, és csak egy másodperccel a baleset előtt nézett fel. A nő ellen augusztus 27-én emeltek vádat, nem vallotta bűnösnek magát. A tárgyalása 2021 februárjában kezdődik. (Vice)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.