Elgázolt egy gyalogost az önvezető Uber, vádat emeltek a biztonsági sofőr ellen

baleset
2020 szeptember 17., 18:54

Gondatlan emberölésért emeltek vádat egy nő ellen kedden Arizonában, miután az Uber egyik önvezető autója két éve elgázolt egy gyalogost.

A nő, Rafaela Vasquez biztonsági sofőrként ült a járműben, amikor az halálra gázolta Elaine Herzberget 2018. március 18-án. Ez volt az első olyan eset, hogy önvezető autó halálos balesetet okozott. A biztonsági sofőröket azért alkalmazzák, hogy közbeléphessenek, ha olyan forgalmi helyzet lépne fel, amit az önvezető technológia nem tud megoldani.

A balesetet elemző szövetségi jelentés több felelőst is azonosított: az Ubert, a biztonsági sofőrt, az elgázolt gyalogost és Arizona államot.

Egy másik vizsgálat megállapította, hogy az Uber deaktiválta az automata vészfékező rendszert, ami megmenthette volna a tilosban átkelő gyalogos életét. Ehelyett a cég a biztonsági sofőrökre hárította a feladatot, hogy kezeljék az önvezető rendszer hibáit. A szövetségi jelentés szerint Vasquez az út 34 százalékában a telefonját nézte. A gázolás előtt hat másodpercig sem az útra figyelt, és csak egy másodperccel a baleset előtt nézett fel. A nő ellen augusztus 27-én emeltek vádat, nem vallotta bűnösnek magát. A tárgyalása 2021 februárjában kezdődik. (Vice)