Orbán Viktor és Igor Matovic átadták az új komáromi Duna-hidat

POLITIKA
2020 szeptember 17., 12:38

Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) átadásán, hozzátéve, hogy a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell.

A kormányfő Igor Matovic szlovák miniszterelnök társaságában mondott beszédet az ünnepségen, amin a Mészáros Lőrinc cége épített meg, konzorciumban, miután egy osztrák és egy szlovák indulóval szemben megnyerte az erre kiírt magyar közbeszerzést. Az osztrák Strabag ajánlata egyébként drágább volt Mészárosékénál, a szlovák ajánlat viszont majd 5 milliárd forinttal olcsóbb, ezt a pályázót mégis kizárták, az Átlátszó blogja szerint ugyanis kirívóan alacsony összegűnek találták az ajánlatot.

photo_camera Fotó: BORSOS MATYAS/foto: Borsos Matyas KKM

Orbán azt mondta az avatón, a hídépítés egyben a jövő építése is, és a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell. Ez a mostani átadás is bizonyítja, hogy a Duna nem elválasztja, hanem összeköti a magyar és a szlovák nemzetet - hangoztatta.

Orbán Viktor szerint a történelem arra tanította az embereket ebben a régióban, hogy egymással szemben nem, csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek.

Azt mondta, mindkét ország fontos helyen fekszik. Ha ezt a térséget Németország és Oroszország között „mi magunk nem szervezzük meg”, idegenek fogják megszervezni, ugyanakkor ezt a térséget önmagában egyik ország sem képes megszervezni, ehhez legalább négy ország kell: Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország.

link Forrás

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy 2025-re 9 magyar autópálya éri el a határokat.

Most is jó, hogy ez a híd megvan, de van még két nagy terv, amelyet meg kell valósítani, az egyik egy autóút Lengyelországból Szlovákián és Magyarországon át Görögország felé, és ennek még nincs kész a teljes magyar szakasza - közölte. A másik nagy közös terv pedig egy olyan vasúti hálózat megépítése, amely a visegrádi országok fővárosait köti össze.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök azt mondta, Magyarország és Szlovákia megmutatta, hogy a világjárvány idején is tud a nemzeteiket összekötő hidakat építeni, ugyan „kicsit furcsa”, hogy akkor adnak át egy hidat, amikor le vannak zárva a határok, de éppen ezért fontos most megmutatni, hogy készülhetnek új hidak.

Az ünnepélyes átadón Orbán Viktor, magyar- , illetve Igor Matovic szlovák miniszterelnökökön kívül Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs miniszter és Andrej Dolezal szlovák közlekedésügyi miniszter is részt vett.

link Forrás

Az új komáromi Duna-híd megépítéséről 2012-ben írt alá szándéknyilatkozatot a magyar és a szlovák kormány. Építési engedélyeit 2014-ben adták ki az illetékes hivatalok, a projekt 2015-ben nyert részfinanszírozási támogatást a CEF uniós alapból. A hatszáz méter hosszú, hétezer tonnás acélszerkezetű híd kétsávos, nehéz járművek és munkagépek is használhatják. Építése 2017 októberében kezdődött. A Monostori híd a Duna legmagasabb hídja, Szlovákiában pedig sorban a tizedik Duna-híd.