"Nem a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem az, ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma"

Egészségügy
2020 szeptember 20., 6:21

„Ami minket, orvosokat és ápolókat illet, mi nem állig felfegyverkezve várjuk a járványt. Leginkább félve várjuk. Aggódva követjük a napi esetszámokat, az egyre több igazolt, és még több gyanús beteget, a betelő COVID osztályokat és intenzív osztályokat,” írja nyílt levelében dr. Máté-Horváth Nóra. Az aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos a Facebook-oldalán posztolt írásban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a kórházakban van most kellő számú védőfelszerelés, és lélegeztetőgép, de "van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer."

„Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy “a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre”, egyáltalán nem igaz. Tudjuk ugyanis, hogy annak, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és már biztos, hogy nem a lélegeztetőgépek száma fog gátat szabni,”

jelenti ki. Az orvos szerint mindösszes kétezer intenzív terápiás szakápoló van az országban. (Erről beszélt egy múlt heti előadásában Hegyi Péter professzor is, aki a csapatával tavasszal még elemzéseket készített az operatív törzsnek, és fel is hívták a figyelmet a szakszemélyzet szűkös kapacitására.)

„Fontos, hogy értsük tehát: nem az ágyak, és már nem is a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem valami, ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma. Hogy mit tudunk ezzel kezdeni? Növelni ezt most nem tudjuk, évek kellenének hozzá. Elkezdhet viszont a politika a lényegről beszélni,

zárja levelét dr. Máté-Horváth Nóra.