Alig jön utas Ferihegyre, leépítés lesz a Budapest Airportnál

ÁLLÁS
2020 szeptember 21., 13:45

A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest Airport újabb létszámcsökkentésre kényszerül - írja közleményében a cég. A leépítés várhatóan 236 embert érint majd.

A Budapest Airport becslése szerint az őszi és téli hónapokban 90 százalékkal esik majd vissza az utasforgalom a tavalyi szinthez képest. Ugyan a járvány első hulláma után, a nyári hónapokban több utas járt a reptéren, a forgalom az áprilisi alig 10 ezer főről augusztusban 400 ezerre emelkedett,

szeptemberben viszont eddig naponta kevesebb, mint 3000 utas fordul meg Ferihegyen,ami a tavalyi forgalom alig 6 százalékának felel meg.A repteret üzemeltető cég most azzal számol, hogy a korlátozások és járattörlések miatt legfeljebb a tervezett éves utasforgalom egyharmadát lehet majd elérni, ami 5,5 millió utast jelent.

Miután tavasszal gyakorlatilag leállt a reptér, a Budapest Airport pedig szinte minden bevételétől elesett, májusban költségcsökkentési programot vezetett be, amelynek részeként már elbocsátottak embereket, miközben minden lehetséges eszközzel azon volt, hogy a lehető legtöbb munkahelyet megvédje - írja a cég. Akkor viszont még azzal lehetett számolni, hogy az utasforgalom éves szinten 10 millió főre nő majd vissza, így annyi dolgozót tartott meg az üzemeltető, amennyivel ennyi utast ki lehetne szolgálni. Most, hogy a cég vezetése látja, hogy a 10 millió fő sem jön majd össze, a közlemény szerint elkerülhetetlenné vált az újabb leépítés.