Jamie Oliver’s Diner néven nyit új éttermet Budapest egyik legismertebb vendéglátósa, Zsidai Roy Zoltán, ahol klasszikus, de nem sztereotip észak-amerikai fogásokat kínálnak a híres angol tévéséf receptjei alapján. Az étterem - egyelőre legalábbis - nem fogad vendégeket, sőt nincs is elkészült vendégtere, kizárólag rendelni lehet tőlük a Wolton. Az ilyen, vendégteret fenn nem tartó, kizárólag rendelésre főző helyeket nevezik angol szakkifejezéssel dark kitchen-eknek.
A most dark kitchent nyitó Zsidainak májusban egyetlen nyilatkozatával sikerült kiborítania hazai vendéglátós szakma nagy részét, ebben ugyanis meghökkentően éles kirohanást intézett 3 dolog, mégpedig
ellen.
A Dining Guide-ban megjelent interjú elején a házhozszállításról kérdezték, amit Zsidai nyitásként károsnak nevezett, leszögezve, hogy az ő helyei nem foglalkoznak ilyesmivel, majd utána hosszan, szenvedélyesen elemezte, hogy éttermi ételt kiszállítani miért rossz dolog, sőt az miért egyenesen “ősellensége” egy igazi étteremnek. Addig ment a szenvedélyességben, hogy az éttermi étkezést így jellemezte:
“Ez egy multidimenzionális élménycsomag, amelynek kulturális társadalmi aspektusai vannak, mindezt nem lehet házhoz szállítani.”
Ezek után kissé zavaros fejtegetésbe kezdett arról, hogy az egyszerűbb étkezdéket Nyugaton a járványtól függetlenül is lassan felfalják a házhozszállítók, majd rémisztő képet festett a baljós elnevezésű “sötét konyhákról”:
“Nyugaton már létező probléma, hogy úgynevezett dark kitchen-ekben főznek, az Über Eats és Wolt kiszolgálására. Kiváló szakácsokat hamis ígéretekkel csábítanak el, akik azután ablaktalan konténerekben, rossz körülmények között főznek rabszolgák módjára.”
Csakhogy a dark kitchen nem egészen azt jelenti, amit Zsiday megpróbált itt sugalmazni, a kifejezés pusztán annyit tesz angolul, hogy “kizárólag házhozszállítással foglalkozó, vendégtér nélküli étterem/konyha”. A dark jelző nem negatív jelentésű benne, ahogy mondjuk a magyar "fekete mosogató"-ban sem.
Zsidai korábbi, igencsak markáns kijelentései és a mostani étteremnyitás között mintha lenne némi ellentmondás. Amikor rákérdeztem erre, a Zsidai csoport sajtósa a következőt válaszolta:
"Továbbra is azt vallja Roy, hogy a házhozszállítás a klasszikus, éléményalapú vendéglátásra leselkedő egyik legnagyobb veszély, ugyanakkor ahogy Hippokratész mondta: "nehéz idők nehéz döntéseket szülnek". "
Az előzmények fényében még ezek után sem voltam 100 százalékig biztos abban, hogy jól értettem, és visszakérdeztem, amire azt a választ kaptam, hogy
"Egyelőre házhozszállítással érhető el és a Jamie Oliver's Italianben folyamatosan a táblás ajánlatok között szerepel 6-7 diner étel."
További kérdéseimre megtudtam, hogy nem pusztán arról van szó, hogy a járvány miatt nem tud vagy akar megnyitni az új étterem: a Dinernek nincsen megépült vendégtere. A való életben egyrészt a Vár-beli Jamie Oliver étterem menüjén lehet találozni a diner fogásaival, másrészt, mint megtudtam, a Gozsdu udvarban található Jamie Oliver's Pizzeriában a jövő hét közepétől pop-up étteremként működik majd a diner.