A pécsi egyetem rektora és a felsőoktatási államtitkár tárgyalt Zaid Naffával, akinek az ország Gaith Pharaont köszönheti

POLITIKA
2020 szeptember 22., 05:09

„A jordán egyetemekkel való együttműködési lehetőségekről, és a jordán hallgatókkal kapcsolatos aktuális témákról” tárgyalt Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzullal Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, és Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatási ügyekért felelős államtitkára pénteken - írja a Szabad Pécs.

Zaid Naffa a 80-as évek vége óta mozog Magyarországon a családjával, közel harminc éve él itt, voltak turisztikai üzletei, de olyan aranycsempészési ügye is, ami miatt kiutasítása is felmerült. Az 54 éves jordán üzletember neve azonban a Gaith Pharaon-ügy kapcsán lett ismert: Zaid Naffa volt az, akin keresztül Orbán Viktor miniszterelnök és köre megismerhette a több országban terrorizmus finanszírozásáért, banki csalásért és nukleáris technológiával való visszaélésért körözött Gaith Pharaont, akivel üzleti kapcsolatban álltak.

Az azóta elhunyt Gaith Pharaon Magyarországra érkezését állítólag szintén Zaid Naffa segítette, sőt egy alkalommal Pharaon eltartói nyilatkozatot is bemutatott, mondván Naffa viseli az ő gondját, miközben Pharaont az FBI és az Interpol is körözte. Naffa 2003 óta tiszteletbeli konzulja Jordániának Magyarországon.

Látványosan jó viszonyt ápol a kormánnyal, 2018 májusában részt vett a miniszterelnök beiktatásán is, ami minimum ellentmondásos, tekintve, hogy Zaid Naffa megbukott a Terrorelhárítási Központ nemzetbiztonsági átvilágításán, amikor Pharaonnal együtt magyar állampolgárságért folyamodott.

A Szabad Pécs éppen ezek miatt kérdezett rá Miseta Attila rektornál és Bódis József államtitkárnál, miért és milyen ügyben tárgyaltak Zaid Naffával Pécsett, és hogy felmerült-e, hogy háttere miatt nem találkoznak a mostanában ingatlanüzletekben utazó üzletemberrel. (A Szabad Pécs szerint egyetemi ügyek mellett ingatlanberuházási lehetőségeket is keresett látogatása során a baranyai megyeszékhelyen Naffa.)

Megkeresésükre egyelőre csak a rektor hivatala reagált, de ebben nyoma sincs a második kérdésre adott válasznak.

Miseta Attila rektor úr a jordán egyetemekkel való együttműködési lehetőségekről, és a jordán hallgatókkal kapcsolatos aktuális témákról tárgyalt pénteken Naffa úrral. Természetesen amint az együttműködések érdemi fázisba lépnek, haladéktalanul beszámolunk majd a sajtónak az eredményekről. Az ominózus megbeszélésen nem vett részt államtitkár úr” - írta Miseta Attila sajtóreferense.

A találkozót a Szabad Pécs értesülései szerint egy ebéd követte Bódissal és néhány pécsi jordán egyetemi hallgatóval az egyik nagy pécsi belvárosi hotel éttermében.