Moszkva 10 napon belül adatokat vár Berlintől Navalnij megmérgezéséről

külföld
2020 szeptember 24., 17:08

Jegyzékben követelte az Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW) működő orosz állandó képviselet a némettől, hogy szolgáltasson kimerítő adatokat az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szervezetében talált méregről.

A vegyifegyver-tilalmi szerződés értelmében a német félnek 10 napon belül kell megadnia a tájékoztatást. Oroszország többek közt Navalnij leleteire, biológiai anyagaira és egyéb klinikai mintáira tart igényt. Az orosz fél emellett azzal a kéréssel fordult Németországhoz, Franciaországhoz és Svédországhoz, hogy tartsa tiszteletben jogsegélynyújtási kötelezettségeiket.

Ilja Tyihomov, az orosz külügyminisztérium sajtóosztályának helyettes vezetője a parlamenti alsóháznak az állami szuverenitás megvédésével és külföldi beavatkozás elhárításával foglalkozó ideiglenes bizottsága előtt azt mondta: a Navalnij-ügyben a Nyugat által elindított „masszív dezinformációs kampány” célja az orosz belpolitikai folyamatok befolyásolása és a „szankcióhangulat felkeltése”. Példaként hozta fel az Európai Parlament szeptember 17-i határozatát, ami azt javasolja az EU-s intézményeknek, hogy sürgessenek nemzetközi vizsgálatot a Navalnij-ügyben, és arra válaszul Oroszországgal szemben alkalmazzák a „demokratizálás stratégiáját”, és követeljék tőle a júliusban elfogadott alkotmánymódosítások visszavonását.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára az Interfax hírügynökséggel közölte: bírósági végrehajtók lefoglalták a politikus moszkvai lakását. Navalnij, az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és Ljubov Szobol júliusban 88 millió rubelt veszített egy rágalmazási perben Jevgyenyij Prigozsin Kreml-közeli üzletember egyik cége ellen. Az ellenzéki politikust a bírság egyharmada terheli.

photo_camera Fotó: Evgeny Feldman for Alexei Navaln/Anadolu Agency

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe vitték. A követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az oroszok többször visszautasítottak.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg és egy francia meg egy svéd laboratórium szakértői azt állapították meg, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, „novicsok” típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg.

Moszkva kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, milyen megállapításra jutott. Moszkva Berlin mellett Párizshoz és Stockholmhoz is jogsegélykérelemmel fordult. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak. (MTI)