A Fidesz EP-képviselői nem ismerik el Lukasenkát belarusz elnöknek, és elítélik Alekszej Navalnij megmérgezését is

politika
2020 szeptember 17., 11:35

Az Európai Parlament az 574 szavazattal, 37 ellenszavazat és 82 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában elutasítja a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, mert a választások „az összes nemzetközileg elismert norma kirívó megsértésével" zajlottak – közölte az Európai Parlament, ami Aljakszandr Lukasenka államfőt nem fogja elismerni elnöknek, miután a mandátuma november 5-én lejár.

A HVG írta meg, hogy a jegyzőkönyv szerint a fideszes EP-képviselők is megszavazták az állásfoglalást, és a szocialista, a liberális és a független frakcióba tartozó magyar EP-képviselők is mind támogatták azt.

A képviselők EU-s szankciókat várnak a választási eredmények meghamisításáért és az erőszakos elnyomásért felelősök, köztük Lukasenka ellen, és a tagállamoktól a korlátozó intézkedések végrehajtását kérik a nemzetközi partnerekkel szorosan együttműködve. A képviselők elítélik a tömeges letartóztatásokat és a békés tiltakozók, a tüntetésvezetők és az újságírók erőszakos elnyomását.

Szijjártó Péter 2006-ban még tüntetett Lukasenka diktatúrája ellen, idén júniusban már Orbán Viktorral együtt tárgyalt Lukasenkával Minszkben. Orbán akkor azt mondta, „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”, Lukasenka pedig azt, hogy Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ban, „mindenki másnál jobban megért bennünket”. (Most érvényben van egy fegyverembargó Fehéroroszországgal szemben, ennek a meghosszabbítását tavaly csak Orbán próbálta blokkolni.)

Az EP elítélte az Alekszej Navalnij, a megmérgezett orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista elleni merényletet is. Ezt 532-an szavazták meg, 84-en ellene szavaztak, 72 ember pedig tartózkodott. A magyar képviselők megszavazták. (HVG)