Szijjártó a fehérorosz nagykövetség előtt tüntetett Lukasenka diktatúrája ellen 2006-ban

politika
2020 augusztus 28., 02:22

„A fehéroroszországi jogsértések miatt tüntető ellenzéki fiatalok mellett tartottak szolidaritási demonstrációt a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei hétfőn este Budapesten a fehérorosz nagykövetség előtt a Fidelitas rendezvényén, a szolidaritást négypárti egyetértés jellemezte.”

Így kezdődik az MTI tudósítása egy 2006. március 27-ei rendezvényről. A hírben az elsőként idézett megszólaló Szijjártó Péter, aki a Fidelitas elnöke és a Fidesz szóvivője volt ekkor.

„Ma Európában is vannak olyan helyek, ahol diktátorok két lábbal tapossák az emberi szabadságjogokat”

– mondta a demonstráción Szijjártó Péter, és hozzátette: „A magyar fiatalok nevében felszólítjuk a fehérorosz vezetést, hogy mihamarabb vessen véget a jogsértéseknek.”

photo_camera Tüntetés Minszkben 2006 márciusában. Fotó: VIKTOR DRACHEV/AFP

A 2006 márciusában tartott belarusz elnökválasztást a hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka nyerte 84 százalékkal. A választás nyugati megfigyelők szerint nem volt tiszta, az eredmény kihirdetése utáni napokban ezrek tüntettek Minszkben. A belarusz hatóságok pedig akkor is brutálisan léptek fel, szétvertek tüntetőket, sokan börtönbe kerültek, halálos áldozat is volt.

Közösen a szabadságjogokért

Az akkor ellenzékben lévő Szijjártó a nagykövetség előtti tüntetés másnapján a közmédia Nap-kelte című műsorának vendége volt. Ebből itt látható egy részlet:

A műsorban Szijjártó azt mondta, a magyar ifjúsági szervezetek közösen akarták hallatni a hangjukat egy olyan fontos ügyben, mint a szabadságjogok megsértése Európában. Megdöbbentőnek nevezte, hogy tüntetőket terroristának lehet nevezni csak azért, mert összegyűlnek, hogy egy választás tisztaságát számon kérjék. Szerinte a XXI. században ez nem elfogadható.

„Arról van szó, hogy emberek szabadságát korlátozzák, fiatal embereket csak azért börtönbe visznek, mert kimennek egy utcára, élve a demokratikus joggal, ami a szólásszabadsághoz, véleménynyilvánításhoz, vagy a gyülekezéshez kapcsolódik. És elmondják, hogy szabadságot és demokráciát akarnak, ahogy a mi szüleink is ezt akarták” – vázolta fel a helyzetet a köztévében a Fidesz szóvivője.

„Milyen ügy kell ahhoz, hogy összefogjunk, ha nem ez?”

– tette fel a kérdés Szijjártó a műsorban. Az összefogás azt jelentette, hogy a tüntetésen beszédet mondott még Almássy Kornél, az Ifjúsági Demokrata Fórum vezetője, H. Nagy László, a Fiatal Baloldal (MSZP-s ifjúsági szervezet) alelnöke és Léderer András, az SZDSZ – Új Generáció alelnöke is. Utóbbiak a közös kiállás mellett azért odaszóltak a Fidesznek is (a 2006-os választás előtti hetekben jártunk).

„A magyarországi demokratikus ellenzék a '88-89-es időszakban sem érhetett volna el olyan gyors sikereket, amilyeneket elért, ha a nyugat európai demokráciák ösztönző ereje, ösztönző hatása nem lebegett volna a szemünk előtt” – mondta a Nap-keltében Szijjártó, és azt is elmondta: „Mi, fiatalok megmutattuk, hogy össze lehet fogni, amikor szabadságjogokat tipornak két lábbal, amikor a fiataloktól veszik el a szabadságot.” Szerinte a belarusz fiatalok a fojtogató diktatúra légkörében nőnek fel.

Az akkori szóvivő azt is javasolta, hogy az új parlament megalakulása után az átalakulóban lévő diktatórikus országok fiataljai számára növeljék az ösztöndíj- és csereprogramok számát.

Közelebb, mint gondolnánk

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

2020-ban Orbán Viktor és Szijjártó Péter Minszkbe látogatva már azt képviselték, a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint gondolni szoktuk. Az idei választás után a magyar külügy hosszú ideig látványosan nem alakított ki semmilyen álláspontot, ez végül annyiban módosult, hogy az EU-s álláspontot támogatjuk (vagyis új választások kiírását).

Amikor az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP közleményben ítélte el a Belaruszban történteket, az ide tartozó Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nem írták alá a nyilatkozatot. A választás utáni napokban, amikor a nemzetközi média már a belarusz hatóságok brutalitásáról szóló felvételekkel volt tele, a hvg.hu megkérdezte erről a Fidesz jelenlegi kommunikációs igazgatóját, Hollik Istvánt. Hollik azt mondta:

„Ahogy mi sem szeretjük, hogy beleszólnak a mi dolgainkba, úgy mi is tiszteletben tartjuk a többi ország szuverenitását. Egy józan állami vezető ilyen helyzetben tájékozódik, és utána beszél. Nekünk is meg kell várni, és elemezni, mi történik most pontosan Fehéroroszországban. Szerintem még nem gyűlt össze elég információ az állásfoglaláshoz, senki nem tudja, mi zajlik ott pontosan.”

Szijjártó Péter a fehérorosz válság napjaiban Szijj László üzletember luxusjachtján nyaralt, miközben Facebook-oldalán olyan képek jelentek meg, amik azt sugallták, az irodában dolgozik égő telefonvonalak mellett. Államtitkára, Menczer Tamás a botrány kirobbanása után azt mondta, Szijjártó a nyaralásán is dolgozott.