Orbán: „Simply blah, blah, blah”

POLITIKA
2020 szeptember 25., 20:17

Simply blah, blah, blah” - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek azokról a vádakról, melyek szerint Magyarországon gondok vannak a jogállamisággal.

Orbán Viktor szerint ha valaki azt mondja, hogy a demokrácia csak liberális lehet, az elnyomás, neki pedig az intellektuális szabadság nevében küzdenie kell ez ellen. „Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok” - jegyezte meg.

photo_camera Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Beszélt arról is, hogy nem támogatja az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, mert szerinte az arra kényszerítheti Magyarországot, hogy bevándorlókat fogadjon be.

Ahogy arról korábban írtunk a kötelező befogadási kvóta helyett kitoloncolási kvótát is lehetne választani az Európai Bizottság szerdai javaslata alapján. Ezek alapján az adott tagállam dönt, hogy milyen emberrel akar foglalkozni: olyannal, aki jogosult a védelemre, és befogadja menekültként; vagy olyannal, aki nem jogosult a védelemre, és ez esetben elintézi a kitoloncolását az EU-ból. Lehet vegyes ajánlatot is tenni.

Orbán Viktor kijelentette, a javaslat szerint az EU déli államaiba - főként Olaszországba és Görögországba - érkező, tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének rendszere olyan kötelezettséggé válhat, hogy Magyarországnak migránsokat kell befogadnia. Azt mondta, Budapest nem fog beleegyezni semmi olyanba, ami oda vezethet, hogy kötelező legyen számára a Közel-Keletről vagy az Afrikából érkezők befogadása.

Ez nagyon problematikus pont. Ez nem más, mint az áttelepítés átnevezése, amit mi továbbra is elutasítunk. Ez a pont elfogadhatatlan a magyar emberek számára” - húzta alá, és fontosnak nevezte azt is, hogy az érkezők menedékkérelmeit az EU területén kívül kellene elbírálni. Arról beszélt, hogy az ördög a részletekben rejlik, és jó hírnek nevezte, hogy már ledőltek bizonyos tabuk, például azzal kapcsolatosan, hogy erősebb hangsúly került az elutasított kérelmezők kitoloncolására. Hozzátette, hogy Magyarország nagyon szigorú annak tekintetében, hogy nem szeretne párhuzamos társadalmat, nyitott társadalmat vagy vegyes kultúrát. „Nem gondoljuk, hogy a muszlim és a keresztény társadalom keveréke békés és biztonságos lehet, hogy jó életet biztosíthat az emberek számára” - mondta.

Amikor a melegjogokról kérdezték, Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar egy nagyon toleráns társadalom, ahol a melegek jogait az Alaptörvény garantálja, igaz családi státuszuk és örökbefogadási joguk nem lehet, mert szerinte az nem lenne jó dolog.

Megkrédezték arról is, hogy miért van az, hogy Magyarország toronymagasan vezeti az OLAF problémás kifizetésekről szóló listáját. Erre Orbán Viktor azt mondta:

Nem fogadom el azt a véleményt, hogy Magyarország korruptabb lenne, mint Ausztria, Németország vagy Dánia.

Viktor Orbán (left) and Lőrinc Mészáros (right) in the VIP box of the Pancho Arena, Felcsút, May 2019.
photo_camera Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Pancho Aréna VIP-páholyában 2019. május 26-án. Fotó: Balogh László/AP

A miniszterelnök bátor döntésnek nevezte az Egyesült Királyság távozását az Európai Unióból, de hozzátette, Magyarország „nem engedheti meg magának, hogy ezt az utat kövesse”, minthogy túl szorosan integrálódott ehhez gazdaságilag az EU-ba, az észszerűség a maradást diktálja.

Szerinte az EU csakis magát okolhatja a Brexit-népszavazás eredményéért, mivel nem bánt megfelelően a szigetországgal. „Hibákat követtünk el, szörnyű hibákat” - közölte. „A Brexit a brit nép bátor döntése, miszerint maga akar dönteni a sorsáról (...) A britek nagyságának bizonyítékaként tekintünk erre” - jelentette ki. Hozzátette, hogy az EU támogatottsága a számos vitás kérdés, például a migráció vagy a jogállamiság ügye ellenére is rendkívül magas Magyarországon.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az EU-nak vissza kellene vonnia az Oroszországot sújtó szankcióit.

Szerinte a kormány annak sem látja értelmét, hogy újabb korlátozásokat vessenek ki Alekszej Navalnij megmérgezett orosz ellenzéki politikus ügye miatt, de ha a közösség ezt kezdeményezi, akkor kész megfontolni.

Oroszországgal kapcsolatban nagyon, nagyon keménynek kellene lennünk katonai téren, és nagyon együttműködőnek a kereskedelemben. De ehelyett nagyon gyengék vagyunk katonailag, és nagyon kemények kereskedelmileg” - emelte ki, rámutatva, Európának komoly hadsereggel kell rendelkeznie, ha egyenrangú kapcsolatot akar Oroszországgal.

Úgy gondolja, hogy az EU nem kényszerítheti a Fehéroroszország elleni büntetőintézkedések elfogadására az azokat egyéb okokból eddig blokkoló Ciprust, tovább kell tárgyalni az ügyben. A miniszterelnök végezetül arról számolt be, hogy kormánya a beruházások növelésével és az adók csökkentésével szeretné fellendíteni a gazdaságot a koronavírus-járványt követően. „A beruházásokra összpontosítunk, mert ha vannak beruházások, akkor vannak munkahelyek is” - tette hozzá.

A forint árfolyamára vonatkozó kérdésre válaszolva azt közölte: ez a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartozik. „Ha megnézzük az elmúlt évek magyar gazdaságának adatait, csodálatosak, és ez részben a nemzeti banknak köszönhető. A tények bizalmat keltenek” - emelte ki Orbán. (Reuters/MTI)