A IX. kerület polgármestere 1,5 millió forinttal támogatja Iványi Gábor egyesületét

POLITIKA
2020 szeptember 28., 19:05

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere 1,5 millió forinttal támogatja Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét a polgármesteri keretéből, erről írt Facebook-oldalán hétfő este a IX. kerület vezetője. Kiállunk egymásért - írta bejegyzésében Baranyi.

A mai rendkívüli testületi ülésen tájékoztattam a testületet, hogy a polgármesteri keretemből 1.5 millió forintot juttatok az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesületnek. Kiállunk egymásért

Posted by Baranyi Krisztina on Monday, September 28, 2020

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) több iskolát tart fent hátrányos helyzetű gyerekeknek, az egyházhoz tartozó szociális intézmények pedig többek között hajléktalanszállókat és anyaotthonokat üzemeltetnek.

Ezek az intézmények viszont Budapesten 30, vidéken pedig közel 100 millió forintos közműtartozást halmoztak föl, ami miatt a szolgáltató ki akarta kapcsolni a gázt a MET Dankó utcai központjában, amit civilek éjjel-nappali őrséggel akadályoztak meg. Az egyház anyagi gondjai azután kezdődtek, hogy a kormány megvonta a MET 1981-ben megszerzett elismert egyházi címét, és ezzel az egyház társadalmi munkájáért járó állami források is elapadtak. A szervezet ezt minden lehetséges fórumon megtámadta, míg végül a strasbourgi emberi jogi bíróságig jutott az ügy, ahol 1 milliárd forint kártérítést ítéltek meg a MET-nek, ennek viszont Iványi szerint eddig csak töredékét fizette ki az állam.

A Nemzeti Közművek, talán a demonstrációk hatására felajánlotta, hogy jövő tavaszig kikapcsolási moratóriumot ajánl a MET-nek.

Hétfőn Karácsony Gergely is bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat 5 millió forinttal támogatja a MET iskoláit. A Főpolgármester Facebook-oldalán azt írta, „Szeretném hinni, hogy egyszer egy olyan országban élhetünk, ahol a segíteni vágyást jutalmazzák, és nem büntetik. Szombaton pedig a Mazsihisz ajánlott fel 1 millió forintot Iványi Gábor egyházának. Vallási közösségektől, pártoktól és magánszemélyektől eddig 60,1 millió forint adomány érkezett az egyházhoz, amit a tartozások kiegyenlítésére költenek majd.