37,8 fok felett kell hazaküldeni a gyereket iskolából

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Október elsejétől kötelező lesz megmérni a gyerekek lázát az iskolák bejáratánál. Ha 37,8-nál magasabb a testhőmérsékletük, érdemes őket hazaküldeni, mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. 

Október elsejétől kötelező a lázmérés, de egyes iskolák már szeptemberben bevezettékFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók és felsőbbéves tanulók végezhetik. Utóbbit nem támogatja a Pedagógusok Szakszervezete, magát a mérést viszont igen, számolt be az RTL Híradó.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 41 ezer érintésmentes lázmérőt oszt ki az iskolák közt, 120 intézménybe pedig hőkapu kerül. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a lázmérés nem hatékony eszköz, mivel a gyerekek jelentős részénél tünetek vagy legalábbis láz nélkül zajlik le a fertőzés. 

A szabály szerint csak egészséges, tüneteket nem mutató gyerek mehet iskolába, és más betegségekhez hasonlóan csak orvosi igazolással térhet vissza. Utóbbi azt is jelenti, hogy a szülők az eddigiektől eltérően nem igazolhatják gyerekük párnapos, könnyű lefolyású betegségét, minden esetben a háziorvoshoz kell fordulni. Ez teljesen megbénítja a házi gyermekorvosok munkáját

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó