Jourová továbbra is élvezi a bizottsági elnök teljes bizalmát

eu
2020 szeptember 29., 15:33

Ursula von der Leyen bizottsági elnök szóvivőin keresztül azt üzente, hogy Vera Jourová továbbra is a teljes bizalmát élvezi.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben követelte Jourová távozását a bizottságból, mert szerinte az értékekért és átláthatóságért felelős alelnök megsértette a magyarokat. Jourová többek között azt mondta, hogy Orbán Viktor beteg demokráciát épít. Orbán követelésével és a helyzet hátterével részletesen itt foglalkoztunk.

A bizottsági elnök azt is üzente, hogy továbbra is szorosan együtt dolgozik Jourovával a jogállamisági ügyekben.

Orbán a levelében arról is ír, hogy a történtek után a kormánya megszakítja a kommunikációt a biztossal. A bizottság álláspontja az, hogy a tagállamoknak az összes biztossal szóba kell állniuk, akármennyire is nehéz ügyeket kell megvitatniuk. A bizottságnak és tagállamoknak együtt kell megoldást találniuk ilyenkor.

Az Euronews tudósítója megkérdezte, hogy Jourová véleménye a magyar demokrácia beteg voltáról hivatalos álláspont-e, és ezt a Bizottság általában is képviseli-e. Erre a bizottsági szóvivők azt mondták, hogy a magyar jogállamiság helyzetéről a szerdán megjelenő jelentés a mérvadó, az abban foglaltak tekinthetők a Bizottság hivatalos álláspontjának.

Az EU történetében először készített a Bizottság minden tagállamról jogállamisági jelentést. Eredetileg úgy tervezték, hogy ezeket csak jövő hétfőn, a hétvégi EU-csúcs után hozzák nyilvánosságra, de kedden bejelentették, hogy előre hozzák az eseményt szerdára.

A bizottsági szóvivők szerint az időpont előre hozatalának nincsen köze Orbán Viktor leveléhez. Ugyanakkor hallottunk olyan brüsszeli pletykákról, hogy sokan nem bánják, ha a Jourová személye körüli vita elfedi a jelentés tartalmáról szóló vitákat, és az EU-s támogatások összekapcsolását a jogállamisági feltételekkel. Utóbbiról komoly vita várható a csütörtökön esedékes EU-csúcson.

Ursula von der Leyen azt ígérte, hogy válaszol majd Orbán Viktor levelére, de az eddigi üzeneteiből világosan látszik, hogy nem kívánja teljesíteni a magyar kormányfő követelését, és Jourová maradhat a helyén.