Az EU jogi lépéseket kezdeményez a brit kormánnyal szemben az átírt Brexit alku miatt

külföld
2020 október 01., 11:18

Az Európai Bizottság szeptember végéig adott haladékot a brit kormánynak, hogy vegyék ki a Brexit megállapodásból azokat a részeket, amelyeket Boris Johnsonék egyoldalúan és a nemzetközi egyezményeket sértő módon átírtak. Ursula von der Leyen most arra figyelmezteti a briteket, hogy a határidő lejárt, ezért jogi útra tereli a kérdést - írja a Guardian.

A brit kormány szeptember elején piszkált bele a hosszú évek tárgyalásai után kiizzadt Brexit megállapodásba, átírva az EU-val kötött alku Észak-Írországra vonatkozó részének néhány pontját, anélkül, hogy erre Brüsszel áldását adta volna. Ráadásul még a brit kormány is tudta, hogy ez így nem lesz rendben, az északír ügyekért felelős miniszter a parlamentben ismerte el, hogy az eljárás"nemzetközi egyezményt sért". Hogy mi a brit kormány alapvető problémája az észak-ír határral kapcsolatban, arról itt írtunk részletesen.

A hivatalos értesítés, amit a brit kormány kapott, a kötelezettségszegési eljárás első lépése.Ha ezután a brit kormány nem veszi ki a megállapodásba beleírt, egyezményt sértő részeket, akkor egy az ügy végül az Európai Unió Bíróságánál köthet ki, amely, ha az EU-nak ad igazat, bírságot szabhat ki a brit kormányra minden nap után, amíg az egyezményt megszegik. A brit kormány pedig vállalta, hogy minden olyan ügyben tartja magát a bíróság döntéséhez, amely a 2020 december 31-ig tartó átmeneti időszakban indul.

A brit kormány Von der Leyen bejelentésére annyit reagált, hogy időben válaszolni fognak a jogi felszólításra, de meg kell teremteni a szükséges kereteket ahhoz, hogy az Egyesült Királyság belső piacát meg lehessen védeni az unióból való kiválás után.