Eltűnt az ITM államtitkárának pályázata az OTKA nyerteseinek listájáról

politika
2020 október 01., 05:59

Egyre érdekesebb fordulatokat vesz a Boros Anita ITM-államtitkár által vezetett kutatócsoport nyertes OTKA-pályázatának története. Miután Arató Gergely DK-s képviselő a parlamentben rákérdezett, nem problémás-e, hogy a tudományos pályázaton, amelynek elbírálását az ITM felügyeli, az ITM egyik államtitkára nyer, először Boros nevét cserélték le a pályázatban, majd mint azt a Magyar Hang írja, az egész pályázat lekerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján az OTKA-nyertes pályázatai közül.

Ehelyett átkerült egy új kategóriába, a "szakpolitikailag támogatott pályázatok" közé.A szintén az NKFIH oldalán található listán Borosék pályázatán kívül hat másik szerepel, amelyeket szintén kivettek az OTKA listájáról. Mint az oldalon olvasható, "az OTKA pályázatok 2020-as keretösszege az idei évben az Élvonal pályázatok nemzetközi mércéhez történt igazítása nyomán keletkezett, mintegy 300 millió forint maradványnak köszönhetően bővült. A kollégiumok által eredetileg előterjesztett támogatási döntési javaslatokon felül ez további hét pályázat támogatását tette lehetővé."

Mint olvasható, "a projektek támogatásáról a kollégiumok javaslatától függetlenül a többletforrás terhére az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai szempontok mentén döntött", még ha technikailag azokat az OTKA rendszerében kezelik is.

Vagyis az eredetileg OTKA-pályázatként nyert projektet inkább kivette onnan a minisztérium, hogy ne legyen probléma, ha a saját államtitkára is nyer. . Ugyan a kutatócsoport vezetőjeként továbbra sem Boros szerepel az oldalon. Boros Anita az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, az általa vezetett kutatócsoport Fenntarthatóság és jog című pályázata pedig közel 36 millió forintot nyert.

Az ITM másik államtitkára, Schanda Tamás először úgy reagált az esetre, hogy Boros Anitát tisztelni és támogatni kellene, hogy politikai munkája mellett a tudományos pályáját sem adta fel. Ezután egy héttel, szeptember 29-én a nyertes csoport vezetőjeként Boros helyett már Kecskés Gábor szerepelt a 135979-es azonosítási számon található a pályázatban, majd két nappal később már ilyen számmal nem is lehet pályázatot találni az oldalon.

Az OTKA az a tudományos pályázat, amelynek augusztusi kiosztásába Palkovics László miniszter az eddigi szokásokat felrúgva belenyúlt, és megváltoztatta néhány esetben a szakmai zsűri döntéseit. Emiatt volt zsűritag, aki lemondott, illetve több mint száz kutató küldött tiltakozó levelet a minisztériumnak.