Hatósági zaklatásba roppanhatott bele az orosz újságíró, aki felgyújtotta magát a belügyminisztérium előtt

Média
2020 október 03., 09:13

Éveken keresztül kellett tűrnie az állambiztonsági szoláglatok zaklatását Irina Szlavinának, az orosz újságírónak, aki pénteken felgyújtotta magát Nyizsnij Novgorod központjában, a belügyminisztérium helyi kirendeltsége előtt - állítják róla orosz ellenzéki politikusok a Guardian cikke szerint.

Szlavina egy kis helyi hírportál, a Koza Press munkatrsa volt. Öngyilkossága előtt egy nappal Facebook-on tudatta a nyilvánossággal, hogy a rendőrség és más nyomozó hatóságok emberei házkutatást tartottak nála, és a Mihail Hodorovszkij vezette européer ellenzéki Nyitott Oroszország csoport iratait, brosúráit, feljegyzéseit keresték rajta. Jegyzetfüzetei és laptopja mellett lánya számítógépét és férje mobiltelefonját is lefoglalták.

Az orosz nyomozó hatóságok kivizsgálást indítottak egy saját magát felgyújtó nyizsnij novgorodi nő ügyében, de az erről szóló közleményükben nem nevezték meg Irina Szlavinát.

Hogy az orosz újágírónőt „ellenzéki tevékenységei miatt” hosszú ideje pszichés nyomás alatt tartották a hatóságok, arról már két vezető orosz ellenzéki figura, Dmitrij Gudkov, és Ilja Jasin is beszéltek a nyilvánosság előtt. (via Guardian)