A túl sok közösségi média depressziót okozhat a világjárvány idején

Kínai és amerikai kutatók közös tanulmánya szerint a közösségi média túlzott használata a világjárvány idején depressziót és másodlagos traumát idézhet elő.

Illusztráció: Bill Miles/Cultura Creative

A Pennsylvania Egyetem és a kantoni Csinan Egyetem kutatói a Computers in Human Behavior tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban a közép-kínai Vuhanban élő 320 ember körében végeztek felmérést arról, hogyan jutottak hozzá az egészséget érintő információkhoz, hogyan osztották meg azokat a barátaikkal, a családtagjaikkal és a kollégáikkal a legnépszerűbb kínai közösségi médiának számító WeChaten.

Egy stresszskálát használtak a résztvevők szorongásának, depressziójának méréséhez, olyan kérdések kategóriákba sorolásával, mint „értelmetlennek érzem az életet” vagy „felkavaró álmaim vannak a koronavírus-járványról”.

Bu Zhong, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a kutatócsoportjuk rögtön azután elkezdte vizsgálni a közösségi média használatának hatásait az emberek mentális egészségére, hogy Vuhanban kijárási tilalmat rendeltek el a koronavírus-járvány feltartóztatására. Azt mondta: „Nem számítottunk arra, hogy a járvány globálissá válik. Csak arra gondoltunk, hogy feltárhatjuk a járvány bizonyos láthatatlan ártalmait. Kínában a helyi média nem adott hírt a Covid-19-ről. Ha a helyi lapok olvasására, tévénézésre támaszkodott valaki, nem kapott információt a vírusról. Ez az embereket súlyosan stresszelte, ezért elkezdtek nagy mértékben a közösségi médiára támaszkodni.”

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy válságok idején több ember támaszkodik a közösségi médiára, hogy az egészséget érintő információt találjon és osszon meg. A Harris közvéleménykutató felmérése például kimutatta, hogy március végétől május elejéig az amerikai felnőttek 46-51 százaléka mondta azt, hogy gyakrabban használja a közösségi médiát, mint a járvány előtt.

Az új tanulmány készítői azt találták, hogy a résztvevők több mint fele tapasztalt valamiféle depressziót, pedig a járvány előtt semmilyen trauma, depressziós rendellenesség nem lépett fel náluk. A résztvevők kb. 20 százaléka tapasztalt mérsékelt vagy súlyos depressziót, és valamivel több mint 20 százalék mérsékelt vagy súlyos másodlagos traumát, ami akkor lép fel, ha az emberek mások traumatikus tapasztalatairól hallanak.

A kutatók a stresszmodell alapján megállapították, hogy a túlzott közösségimédia-használat kapcsolatban volt a depresszió és a másodlagos trauma jóval súlyosabb szintjével.

Zhong szerint fontos megérteni azt, hogy a közösségi média (köztük a Facebook és a Twitter) hogyan segítheti az embereket egy egészséget érintő válság idején. Azt mondta: „Nem akarjuk, hogy az emberek azt gondolják, a közösségi média rossz. Azt akarjuk, hogy tudják, egyensúlyra van szükség, és ha valaki túllépi a küszöböt, azaz minden 5-10 percben ellenőrzi a híreket, még több stresszt okozhat magának. Nem szabad a közösségi médiát kárhoztatni. Arra kell figyelnünk, hogy miként használjuk azt.”

A közösségi médiával kapcsolatos egyéb problémákról is szól a Social Dilemma című film. (via MTI)