Karácsony Gergely azt kéri Jourovától és Barleytól, hogy ne a kormányon, hanem az önkormányzatokon keresztül jöhessen az EU-s pénz

eu
2020 október 06., 13:10

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke és Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke számára írt nyílt levelet tett közzé a Facebook oldalán Karácsony Gergely. A levelet a főpolgármester mellett nyolc polgármester (Márki-Zay Péter, Nyirati Klára, Nemény András, Csőzik László, Péterffy Attila, Hegedűs Péter, Lengyel Róbert, Fülöp Zsolt, Wittinghof Tamás) szignózza.

Jourova és Barley azután kerültek a magyar kormány célkeresztjébe, hogy a jogállamisági jelentés körüli vitában keményen támadták az Orbán-rezsimet. Ez az a tárgyalás alatt lévő új mechanizmus, ami nem engedné, hogy EU-s pénzekre pályázhassanak azok a kormányok, akik nem tesznek eleget a jogállamisági feltételeknek.

Katarina Barley
photo_camera Katarina Barley Fotó: botost/444.hu

Barley egy német rádióinterjúban, arról beszélt, hogy ki kell éheztetni anyagilag az Orbán-kormányt, de az interjú leiratában ez úgy jelent meg, hogy Magyarországot éheztetné ki az EP-alelnök. A nyilatkozatra rárepült a Fidesz, Kovács Zoltán például nácizós utalással reagált. A téves leiratot azóta javították, Barley pedig a 444-nek arról beszélt, hogy Orbán korrupt rendszerétől vonná meg, nem a magyaroktól.

Ezekre a történésekre reagál a 10 polgármester levele, amiben azt írják, "[n]em először fordul elő, hogy az Orbán-kormány azonosítja magát Magyarországgal", ám az aláírók szeretnék, ha az EU

„ne csak a kommunikációjában, de tetteiben is érvényesítse a magától értetődőt, miszerint a mindenkori magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, így az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos megjegyzések sem vonatkoztathatóak minden magyarra”.

A szerzők indokoltnak tartják az Orbán-kormány szankcionálását visszaélések esetén, de mindezek mellett „a magyar embereknek meg kell kapniuk azokat a támogatásokat, amelyek nekik járnak”. A levél felidézi az OLAF-jelentést, ami Tiborcz István volt cégének, az Eliosnak a közbeszerzési szabálytalanságait tárta fel. A levél szerzői szerint az ilyen ügyekben „legfeljebb a szégyenben osztozhatunk, a felelősség kizárólag a kormányé”.

Az aláíró polgármesterek szeretnék, hogy a koronavírus elleni EU-mentőcsomagból, amiből Magyarország összességében több, mint 6 milliárd eurót kaphat, legalább a felét az önkormányzatokon keresztül lehessen felhasználni. Szerintük így anélkül szankcionálhatnák Orbánékat a szabálytalanságok miatt, hogy közben a magyarok elesnének a gazdasági válság idején kiemelten fontos EU-s támogatásoktól.

link Forrás