Putyin rokonsága és katonai vezetése már beoltatta magát az orosz vakcinával

koronavírus
2020 október 06., 17:24

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a novo-ogarjovói rezidencián fogadta az oroszajkúak érdekeinek nevében fellépő Ellenzéki Platform - az Életért elnevezésű ukrán párt vezetőjét, Viktor Medvedcsukot. Itt derült ki Putyin elmondásából, hogy rokonságának és környezetének több tagja, valamint a védelmi minisztérium csaknem egész vezetése már beoltatta magát a Szputnyik V vakcinával. Medvedcsuk közölte, hogy a Krímben járva a feleségével és a gyerekével együtt ő is beadatta magának az injekciót.

Az orosz elnök a parlementi frakciók vezetőivel lefolytatott videokonferencián elmondta, hogy a járványellenes védekezésért felelős Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes és Anna Popova tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője már beoltatta magát.

A hivatalos tájékoztatás szerint maga Putyin ezt még nem tette meg.

A Sputnik V első tétele szeptember elején került polgári forgalomba. Az akkori tájékoztatás szerint az oltóanyag az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) laboratóriumaiban sikeresen átesett a megfelelő minőségellenőrzésen. A vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza viszont Mihail Murasko egészségügyi miniszter szerint csak a forgalomba kerülésének hetén kezdődött meg.

Oroszország augusztus elején már a világ vakcinaversenyének győzteseként hirdette ki magát, pedig még közelében sem voltak a harmadik tesztelési fázisnak, amin a nemzetközi tudóstársadalom és a WHO teljesen kiakadt.

(via MTI)