Tovább gyarapodott a leggazdagabbak vagyona a járvány okozta gazdasági leállás alatt is

2020 október 7., szerda 3:27

A világ leggazdagabb embereinek sikerült tovább növelni vagyonukat még akkor is, amikor a fél világ a járvány és a gazdaság leállása miatt küszködött. Nem is akármilyen gyarapodás volt ez, a svájci UBS bank elemzése szerint

a világ milliárdosai az eddigi vagyonuk több, mint negyedével lettek gazdagabbak, így a közös vagyonuk eléri a rekordnak számító 10,2 billió dollárt.

A jelentést szemléző Guardian cikke szerint a vagyongyarapodás a legtöbb üzletembernél annak köszönhető, sikeresen fogadtak az értékpapírpiac helyreállására, és részvényeket vásároltak akkor is, amikor amikor a tőzsde rég nem látott mélyponton volt a járvány miatt, márciusban és áprilisban.

Nem csak a felhalmozott összvagyon mérete, de az azt összehordó milliárdosok száma is rekordot állított be idén. Míg 2017-ben 2158 dollármilliárdos élt a földön, idén már 2189 ember tartozik a klubba.

Josef Stadler, az USB elemzője szerint nem kizárt, hogy ez a jelentős mértékű mértékű vagyonfelhalmozás komoly feszültséget, sőt, dühöt váltson ki a társadalomban, ugyanis olyan időszakban történt, amikor az emberek többségének napi fenyegetés, ha nem mindjárt valóság, volt munkájának, és ezzel megélhetésének az elvesztése. Szerinte az érintett gazdagok maximálisan tisztában vannak ezzel.