Elmegy Magyarországról a CEU világhírű csecsemőkutató központja is

TUDOMÁNY
2020 október 08., 09:55

Távozik Magyarországról a Babylab, a világ egyik legjobb csecsemőpszichológiai kutatóközpontja – írja a Népszava.

Bár Varga Judit igazságügyi miniszter a lex CEU-t elkaszáló európai bírósági döntés után azzal védte a kormányt, hogy nem lehet Magyarországon olyan egyetem, ami csak papírt ad, de tudást nem, a lap a CEU egyik, Bécsbe száműzött kutatóközpontján mutatta be, hogy a CEU nem ilyen egyetem volt Budapesten.

A csecsemőpszichológiával foglalkozó Babylab a maga területén a Harvard mellett az egyik legjobb a világon. A Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont, aminek a Babylab nevű babakutató laborja csak az egyik eleme, az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt babalabor Európában.

Az évente megtartott konferenciájára százas nagyságrendben jönnek kutatók, idén több mint 400 résztvevő között 20 japán és 45 amerikai volt. Mind a 4 kutatásvezetőnek volt legalább egy nyertes pályázata az Európai Kutatási Tanácstól (ERC).

A Babylab-ot 2008-ban két pszichológus, Csibra Gergely és Gergely György alapította, a központ 2010 óta volt hivatalosan is a CEU része. Főleg a csecsemő- és gyerekkori gondolkodás fejlődését kutatják: a kísérletekben részt vevő gyerekek játszanak, a tudósok viszont közben az idegrendszert vagy a kritikai gondolkodás kialakulását tanulmányozzák. Most kb. 35 tudós dolgozik ott tucatnyi országból.

A lapnak azt mondták, a két világhírű magyar tudós kapcsolatrendszere és a CEU forrásai lehetővé tették, hogy bárkit tudjanak fogadni megfelelő kutatási infrastruktúrával.

Ez a kutatóközpont kényszerül most arra, hogy elhagyja az országot. A CEU-ellenes törvény alapján az Oktatási Hivatal bármikor visszavonhatná az egyetem működési engedélyét, amivel a Babylab is veszélybe került volna, így el kell költözniük, a tervek szerint jövő nyáron Bécsbe.

photo_camera AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

„A munkánk fontos része az, hogy doktori képzést adunk diákjainknak, akik mostantól a törvény miatt nem iratkozhatnak be a budapesti CEU-ra. Ezért aztán megyünk oda, ahova az egyetem felveheti őket, vagyis Bécsbe. A többi tanszék már Bécsben van, ott indult az új tanév. Mi is követjük őket, amint ennek a feltételei meglesznek” – mondta Csibra.

A munkatársak (koordinátorok, kutatási asszisztensek) többsége pedig elveszíti a munkáját. A kutatók közül sem mindenkinél járható út a költözés, ráadásul Bécsben nincs meg az a kutatási közeg, a hasonló profilú műhelyek hálózata, ami idehaza adott volt. (Népszava)