Újra folynak a harcok Hegyi-Karabahban

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az azeri erők vasárnap este ismét csapást mértek az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah székhelyére, Sztyepanakertre - állítja az örmény miniszterelnökség sajtószolgálata.

A beszámoló szerint a városban heves robbanások zaja volt hallható.

Pénteken Moszkvában orosz közvetítéssel folytatott megbeszélést az azeri és az örmény külügyminiszter. Ilham Alijev azeri elnök nem sokkal a tárgyalások kezdete előtt televíziós beszédben arról beszélt, hogy valószínűleg az utolsó esélyt adják most meg az örményeknek arra, hogy elhagyják a területet.

A találkozón a felek egyezséget kötöttek arról, hogy október 10-én 12 órától humanitárius tűzszünet lép hatályba Hegyi-Karabah területén a hadifoglyok kicserélése, és a harcok során elesett emberek holttestének átadása érdekében.

Az orosz külügyminiszter azt is hozzátette, hogy Örményország és Azerbajdzsán megállapodtak abban, hogy tárgyalásokat kezdenek a konfliktus rendezéséről.

A kitűzött szombati határidő után nem sokkal a felek egymást kezdték el vádolni azzal, hogy megsértették a megállapodást.

Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de az örmények irányítják. 1988 és 1994 között a terület hovatartozásáért vívott háborúban közel 30 ezren haltak meg. Akkor Karabah kvázi függetlenné vált, amit ugyan a világ országai közül csak néhány oroszbarát szakadár terület ismer el, valójában az örmény kormány az úr, és a tartomány 145 ezer lakosa között már egyetlen azeri sincs.

A közel két hete tartó háborúnak eddig több mint 300 halálos áldozata van, és több ezer embernek kellett elmenekülnie otthonról. 

(via MTI)