Tűzszünetben állapodtak meg az azeriek és az örmények

külföld
2020 október 10., 04:30

Tűzszünetben állapodott meg szombat déltől Örményország és Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén, ismertette szombatra virradóra Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tárgyaló felek közös nyilatkozatát Moszkvában.

A humanitárius tűzszünet célja a foglyok és az elesett katonák holttesteinek kicserélése a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) közreműködésével. A tűzszünet konkrét paramétereiről a felek külön egyeztetnek.Az orosz külügyminiszter azt is hozzátette, hogy Örményország és Azerbajdzsán megállapodtak abban, hogy tárgyalásokat kezdenek a konfliktus rendezéséről.

A két fél tárgyalásait Moszkvában tartották pénteken, ez volt az első diplomáciai kapcsolat az ellenségek között azóta, hogy szeptember 27-én kirobbant a Hegyi-Kabarah területért folytatott harc.

Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de az örmények irányítják. 1988 és 1994 között a terület hovatartozásáért vívott háborúban közel 30 ezren haltak meg. Akkor Karabah kvázi függetlenné vált, amit ugyan a világ országai közül csak néhány oroszbarát szakadár terület ismer el, valójában az örmény kormány az úr, és a tartomány 145 ezer lakosa között már egyetlen azeri sincs.

A közel két hete tartó háborúnak eddig több mint 300 halálos áldozata van, és több ezer embernek kellett elmenekülnie otthonról. (MTI, Guardian)