Hegyi-Karabah: Moszkvában tárgyal az örmény és az azeri külügyminiszter

külföld
2020 október 09., 17:08

Első szemtől szembeni tárgyalását kezdte meg az örmény és az azeri külügyminiszter a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah kapcsán kirobbant fegyveres konfliktus kezdete óta. A tárgyaláson Szergej Lavrov orosz külügyminiszer mediál a két fél között.

Ilham Alijev azeri elnök nem sokkal a tárgyalások kezdete előtt televíziós beszédben szólt a népéhez.

Én megváltoztattam a status-quót a harctéren. Demarkációs vonal? Nincsen. Mi áttörtük és megsemmisítettük

- hangzott el az MTI tudósítása szerint. Arról is beszélt, hogy győzni fognak és "visszaszerzik a területeiket és visszaállítják a területi integritásukat". Alijev azt mondta, valószínűleg az utolsó esélyt adják most meg az örményeknek arra, hogy elhagyják a területet.

Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de az örmények irányítják. 1988 és 1994 között a terület hovatartozásáért vívott háborúban közel 30 ezren haltak meg. Akkor Karabah kvázi függetlenné vált, amit ugyan a világ országai közül csak néhány oroszbarát szakadár terület ismer el, valójában az örmény kormány az úr, és a tartomány 145 ezer lakosa között már egyetlen azeri sincs.

A közel két hete kirobbant háborúnak eddig több mint 300 halálos áldozata van, és több ezer embernek kellett elmenekülnie otthonról.

(via BBC, MTI)