Egységes színkódos rendszerrel szabályozná a tagállamok közötti mozgást az EU

eu
2020 október 13., kedd 10:39

Az EU általános ügyekért felelős tanácsa kedden elfogadott egy ajánlást, amivel összehangolnák a tagállamok határátlépéssel kapcsolatos korlátozásait. A szabályozás egységesítésével átláthatóságot és kiszámíthatóságot akarnak biztosítani az utazóknak és a határon átnyúló kereskedelmet folytató vállalkozásoknak.

Az ajánlás szerint a tagállamoknak minden héten adatot kell szolgáltatniuk az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) részére. A jelentésekben rögzíteni kell az előző 14 napban regisztrált új fertőzöttek számát, valamint az előző héten elvégzett, pozitív eredményt hozó tesztek számát 100 ezer főre vetítve.

Az uniós járványvédelmi központnak az adatok alapján hetente közzé kell tennie egy térképet, amin a területeket a vírusfertőzés intenzitásától függően zöld, narancssárga, illetve piros színekkel kell jelölnie. Zölddel, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25-nél kevesebb, és a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék. Narancssárgával, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 50-nél kevesebb, de a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék. Pirossal, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya több mint 150. Szürkével pedig akkor, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, vagy ha a tesztelési arány alacsony.

Az ajánlás szerint a tagállamok nem korlátozhatják a zöld besorolású területekre beutazó vagy onnan kiutazó személyek szabad mozgását. A tagállamok alapvetően nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkezők beutazását. A narancssárga vagy piros területekről érkezőket viszont karantén alá helyezhetik, vagy teszt elvégeztetésére kötelezhetik.

(via MTI)