Karácsony: Lényegében nincs információáramlás a kormány és az önkormányzatok között a járvány ügyében

belföld
2020 október 13., 14:10

Hosszú interjút közölt Karácsony Gergellyel a HVG a főpolgármester hivatalba lépésének első évfodulóján.

Karácsony röviden reflektált a múlt vasárnapi időközi választás eredményére, ahol a Fideszes Koncz Zsófia legyőzte az ellenzék közös jelöltjét, Bíró Lászlót. „Utólag mindenki baromi okos” – utalt azokra az ellenzéki vezetőkre, akik a vereség után arról kezdtek beszélni, miért nem volt megfelelő a jelölt. Karácsony azt mondta, a pártelnökök közös megállapodásával választották Bírót, és fontos, hogy tartsák magukat ahhoz, amiben megállapodtak.

A járvány elleni védekezés szerinte összeomlott, kiszaladt a kormány kezéből a kontroll. Azt mondta, a nyári időszakot a tesztkapacitás növelésére és a felkészülésre kellett volna felhasználni a sikerpropaganda helyett.

Fontosnak tartja az idősotthonok védelmét. A főváros izolációs szobák létrehozásával, új protokollokkal, és a dolgozók kétheti tesztelésével készült a második hullámra. Három fővárosi intézményben találtak fertőzötteket, a Kamaraerdei úti idősotthon 2 telephelyén és a Baross Utcai idősotthon Csokonai Utcai épületében.

Müller Cecíliával „levelező tagozaton” vannak, leveleikre nem mindig kapnak választ, vagy nem a feltett kérdésre válaszolnak.

„Lényegében nincs információáramlás a kormány és az önkormányzatok között a járvány ügyében. Ami szerintem elfogadhatatlan, súlyos felelőtlenség”

- mondta a főpolgármester.

Nehéz anyagi helyzetben van a főváros, ezért Karácsony szeretné újratárgyalni a kormánnyal a Budapestre kivetett szolidaritási adót. Szerinte politikai szándék van az adó bevezetése mögött, a főváros gondjaira az jelentené a megoldást, ha ezt visszavonnák.

A járvány kitörése előtt eredményesen lehetett tárgyalni a kormánnyal, a koronavírus miatt kialakult helyzetet viszont Karácsony szerint „Orbán csak úgy tartja kezelhetőnek, ha frontális háborút vív az ellenzékkel”. Cinikus lépésnek tartja a Fidesz javaslatát, hogy a főváros segítse 50 milliárddal a turisztikai ipar szereplőit, miközben tudják, hogy nincs rá pénz. A kormány viszont kizárta Budapestet a turizmust érintő támogatásokból. A főváros elfogadott egy mentőcsomagot, amiből a taxisok és vendéglátósok részesülhetnek.

Karácsony egységes parkolási rendszert szeretne, felbontaná a fővárosi bevételeket megcsapoló szerződéseket. Jelenleg a kerületi egyeztetések zajlanak. A belső kerületekben sikeresek a forgalomkorlátozási projektek, az ideiglenes intézkedések valószínűleg kisebb-nagyobb pontosítással megmaradnak.

„Nem ideális, de ebben a helyzetben ez volt a legjobb megoldás”

– monta a főpolgármester a néhány szakaszon a járdára felvezetett nagykörúti bringasávról. Szerinte elfogaható kompromisszum, hosszútávon pedig szeretné átgondolni a Nagykörút funkcióját, élhetőbbé és zöldebbé tenni azt.

A Lánchíd felújítása jövő év elején kezdődhet el, 2023-ban várható az átadás. Karácsony szerint borzasztó állapotban vannak a budapesti hidak, jövőre elkezdené a Petőfi híd felújításának tervezését, majd jön az Árpád híd. A Galvani útnál építendő új híd körüli vitában nem látja a konfliktus végét, a főváros olyan megoldást támogatna, amivel a belváros forgalmát lehet csillapítani.