A britek szerint Oroszország kibertámadást tervezett az olimpia idejére

Logisztikai rémálommá tette volna a tokiói olimpiát az orosz katonai hírszerzés (GRU), legalábbis erre jutott egy közös brit-amerikai vizsgálat. E szerint Oroszország kibertámadással készült a játékok szervezői, szolgáltató cégei és szponzorai ellen, írja a Guardian. A doppingügyek miatt egyetlen orosz sportoló sem vehetett volna részt az eseményen, amit végül le is fújtak a koronavírus-járvány miatt.

Ugyanez a vizsgálat tárt fel részleteket a 2018-as téli olimpia elleni kibertámadásokról, amiket szintén Oroszországhoz kötnek. A GRU emberei magukat észak-koreai és kínai hekkereknek álcázva tették használhatatlanná a hivatalos weboldalt, meggátolva hogy a nyitóünnepség nézői kinyomtassák a jegyeiket. 

A Washington Post névtelen amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva már akkor Oroszországot nevezte meg valódi elkövetőként, de mostanáig nem erősítették meg hivatalosan. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.