A britek szerint Oroszország kibertámadást tervezett az olimpia idejére

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Logisztikai rémálommá tette volna a tokiói olimpiát az orosz katonai hírszerzés (GRU), legalábbis erre jutott egy közös brit-amerikai vizsgálat. E szerint Oroszország kibertámadással készült a játékok szervezői, szolgáltató cégei és szponzorai ellen, írja a Guardian. A doppingügyek miatt egyetlen orosz sportoló sem vehetett volna részt az eseményen, amit végül le is fújtak a koronavírus-járvány miatt.

Ugyanez a vizsgálat tárt fel részleteket a 2018-as téli olimpia elleni kibertámadásokról, amiket szintén Oroszországhoz kötnek. A GRU emberei magukat észak-koreai és kínai hekkereknek álcázva tették használhatatlanná a hivatalos weboldalt, meggátolva hogy a nyitóünnepség nézői kinyomtassák a jegyeiket. 

A Washington Post névtelen amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva már akkor Oroszországot nevezte meg valódi elkövetőként, de mostanáig nem erősítették meg hivatalosan. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!