A magyarok 72 százaléka támogatja, hogy jogállamisági kritériumokhoz kössék az EU-s pénzek kifizetését

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Felmérést végeztek az Európai Parlament megbízásából az EU 27 tagállamában, egyebek mellett arról, mennyire támogatják az EU polgárai azt, amiről az Európai Parlament és az Európai Tanács hónapok óta vitázik, azaz hogy jogállami kritériumokhoz kössék az EU-s támogatások kifizetését. Az EU 27 tagországának 24 812 állampolgárát megkérdező felmérés szerint

10-ből 8 uniós polgár támogatná a jogállamisági elvet.

A 27-ből 26 tagállamban 70 százalék fölötti az ügy támogatottsága, és az Orbán-kormány erőfeszítései ellenére az egyetlen kivétel nem Magyarország, hanem Csehország, ahol csak a megkérdezettek 59 százaléka támogatja, hogy a jogállami követelmények tartása esetén kaphasson csak EU-s pénzt egy tagállam. Magyarországon egyébként az emberek 72 százaléka támogatja az ötletet.

Abban már enyhébb a többség (a 27 tagállamban csak 54 százalék), hogy legyen nagyobb az EU-s költségvetés a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelése érdekében. Magyarországon viszont csak az emberek 44 százaléka gondolja így. (Telex)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!