Június végéig meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot

2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot az országgyűlés kedden. A képviselők 166 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát.

A szabályozás értelmében

  • a nyugdíjasoknak,
  • a gyermeket nevelő szülőknek,
  • az álláskeresőknek
  • és a közfoglalkoztatottaknak

a jövő év első felében továbbra se kelljen eleget tenniük a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségüknek.

Ahogy arról korábban már írtunk, a kormány számításai szerint a hosszabbításban így nagyjából 752 ezer háztartásnak marad elérhető a moratórium, nagyjából 850 ezer háztartásnak viszont el kell majd kezdenie törleszteni jövő januárban. 

A cégek közül csak azokra vonatkozik a hiteltörlesztési moratórium, akik a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján annak minősülnek. Ezért a törvény felhatalmazza a kormányt a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozás mutatószámának meghatározására.

Továbbra is a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat a moratórium, a meghosszabbításából kimaradókra pedig a jövő év közepéig hitelfelmondási tilalom vonatkozik. A moratórium igénybevételére az adós a fizetési moratórium időtartama alatt, azaz 2021. június 30-ig bármikor jogosult. A törvény lehetőséget az adósnak az eredeti szerződéses feltételek szerinti teljesítésre is.

A moratórium meghosszabbítása a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, valamint a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre.

A babaváró kölcsönök esetén az állami garancia kezességvállalási díját a fizetési moratórium időtartama alatt elengedik. Önmagában a fizetési moratórium igénybevétele miatt az adósnak nem merül fel költsége. A fizetési moratóriummal érintett szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni. (MTI)