Az indiai határvédelem elsősegélyt nyújtott egy áttévedt kínai katonának, majd visszaküldték a túloldalra

Szokatlanul békés történet a június óta forrongó kínai-indiai határvidékről az, amiről a BBC számolt be szerda reggel. Egy kínai katonára zavart, oxigénhiányos állapotban talált rá az indiai határvédelem a himalájai határvidéken, Ladakh régióban, megadták neki a megfelelő orvosi segítséget, majd visszaengedték a határ kínai oldalára.

India és Kína között azóta feszült a viszony ezen a területen, hogy a Tényleges Ellenőrzés Vonalának (Line of Actual Control) nevezett, 3340 kilométer hosszú, vitatott, de többé-kevésbé tiszteletben tartott határszakaszon hosszú ideje nem látott hevességű, halálos áldozatokat követelő összecsapások voltak a határra telepített kínai és indiai katonai csapatok között június közepén.

Azóta már többször előfordult, hogy az egyik ország katonái átkóboroltak a másik ország területére, és ezek az incidensek nem ritkán összecsapásokba torkollottak. Igaz, a mostani sem az első eset, hogy az ellenséges ország áttévedt katonája, a „kialakított protokollnak” megfelelően épségben visszatérhet az országába.

Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában hibásan kínai területre tévedt indiai katonáról írtunk, miközben fordítva történt: egy kínai katonára bukkantak indiai oldalon a himalájai határvidéken. A tévedést a címben és a szövegben is javítottuk.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó