Az indiai határvédelem elsősegélyt nyújtott egy áttévedt kínai katonának, majd visszaküldték a túloldalra

külföld
2020 október 21., 07:03

Szokatlanul békés történet a június óta forrongó kínai-indiai határvidékről az, amiről a BBC számolt be szerda reggel. Egy kínai katonára zavart, oxigénhiányos állapotban talált rá az indiai határvédelem a himalájai határvidéken, Ladakh régióban, megadták neki a megfelelő orvosi segítséget, majd visszaengedték a határ kínai oldalára.

India és Kína között azóta feszült a viszony ezen a területen, hogy a Tényleges Ellenőrzés Vonalának (Line of Actual Control) nevezett, 3340 kilométer hosszú, vitatott, de többé-kevésbé tiszteletben tartott határszakaszon hosszú ideje nem látott hevességű, halálos áldozatokat követelő összecsapások voltak a határra telepített kínai és indiai katonai csapatok között június közepén.

Azóta már többször előfordult, hogy az egyik ország katonái átkóboroltak a másik ország területére, és ezek az incidensek nem ritkán összecsapásokba torkollottak. Igaz, a mostani sem az első eset, hogy az ellenséges ország áttévedt katonája, a „kialakított protokollnak” megfelelően épségben visszatérhet az országába.

Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában hibásan kínai területre tévedt indiai katonáról írtunk, miközben fordítva történt: egy kínai katonára bukkantak indiai oldalon a himalájai határvidéken. A tévedést a címben és a szövegben is javítottuk.