Abortuszellenes nyilatkozatot írt alá a magyar kormány

POLITIKA
2020 október 23., 17:27

Az Egyesült Államok, Brazília és Magyarország szervezésében zajlott egy online konferencia a családokról, amelyet Novák Katalin családügyi miniszter is reklámozott a Facebook oldalán. Ahogy arról az RTL Klub híradója beszámolt, a konferencián a résztvevők elfogadtak egy nyilatkozatot is, amely szerint

a nemzetközi jog alapján egyetlen országnak sem tehető kötelezővé az abortusz engedélyezése vagy anyagi támogatása. A nyilatkozatot 30 ország írta alá, a Guardian szerint a többségében olyan illiberális és autoriter államok, ahol a nők helyzete a nemzetközi mércék szerint a legrosszabb, mint Szaúd-Arábia vagy Líbia. Európai országok közül csak Magyarország, Lengyelország és Fehéroroszország szerepel az aláírók között. Ráadásul, ahogy arra a Patent Egyesület Facebook bejegyzésében rámutat, a nyilatkozatot csak olyan kormányok írták alá, amelyeket férfiak vezetnek.

Az RTL híradójának kérdésére a kormány azt közölte, hogy semmilyen módon nem tervezik megváltoztatni az abortusz magyarországi szabályozását. A válaszban az is szerepelt, hogy az Alaptörvény szerint a magzati életet a fogantatás pillanatától kezdve védelem illeti meg, ez pedig a kormány szerint összhangban van a kiadvány szövegével.