Andrej Babis lemondásra szólította fel az egészségügyi miniszterét, mert megszegte a korlátozásokat

külföld
2020 október 23., 10:01

Andrej Babiš cseh miniszterelnök felszólította az egészségügyi miniszterét, Romana Prymulut, hogy mondjon le, különben visszahívja. Prymula azért keveredett botrányba, mert szerdán a Blesk nevű bulvárlap lefényképezte, ahogy a járványügyi korlátozásokat megszegve egy prágai étteremben találkozott a kormánypárt alelnökével, Jaroslav Faltýnekkel. Babiš a botrány miatt a pártja alelnökét szintén lemondatná.

link Forrás

Mivel Csehországban durván elszabadult a járvány, szinte már a tavaszi zárhoz hasonló intézkedéseket jelentettek be szerdán: az alapvető fontosságú boltokon kívül minden üzletet, éttermet, kocsmát, emellett az iskolákat is bezárják..

Ezért szólt nagyot, amikor néhány órával a szigorítások bejelentése után az egészségügyi minisztert maszk nélkül fotózták le egy étterem előtt. Faltýnek elismerte, hogy ő hívta a találkozóra Prymulut, hogy megvitassák a parlament rendkívüli ülésének napirendjét, amin megszavaznák, hogy a NATO orvosi egységeket küldjön az országba a járvány megfékezésére.

A miniszterelnök délután találkozik Milos Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babis reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerült megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen.

Az előző egészségügyi miniszter, Adam Vojtěch csak egy hónapja mondott le, mert nem volt képes megbirkózni a járvánnyal. (Denikn.cz/Washinton Post)

Kiemelt videóink