Erdogan a francia termékek bojkottjára szólította fel a törököket

külföld
2020 október 26., 14:39

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket, miután Emmanuel Macron francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolása után.

Erdogan az ankarai államfői palotában egy Mohamed-prófétáról szóló programsorozat megnyitóján ismét azt a megjegyzést tette, hogy „Macron elmeállapota vizsgálatra szorul”.

„Az iszlám- és muszlimellenesség némely európai országban személyesen az államfő által támogatott politikává vált” – mondta a török elnök, felszólítva az európai politikusokat, hogy parancsoljanak „megálljt” annak a gyűlöletkampánynak, aminek Macron áll az élén.

Frissítés: Majd hozzájuk szólva azt mondta: „a szó szoros értelmében fasiszták, a nácizmus láncszemei vagytok”. Szerinte „ma a muszlimok ahhoz hasonló lincskampánynak vannak kitéve, mint voltak az európai zsidók a II. világháború előtt”, rasszista és fasiszta csoportok naponta támadnak muszlimok házaira, imahelyeire és iskoláira, muszlim nőket sértegetnek és zaklatnak ruhájuk miatt az utcákon és a buszokon, a muszlim gyerekeket pedig képtelen kifogásokkal fosztják meg a képzéshez és a tanuláshoz fűződő jogaiktól. Erdogan szerint „az európai muszlimokat tudatos, tervezett és szándékos módon tolják a vérrel és erőszakkal táplálkozó szervezetek ölébe”, „napjainkban egyre lehetetlenebb muszlimnak lenni, muszlimként, az iszlám szerint élni Nyugaton”.

Erdogan török elnök egy februári pártrendezvényen, Ankarában.
photo_camera Erdogan török elnök egy februári pártrendezvényen, Ankarában. Fotó: Halil Sagirkaya/Anadolu Agency/AFP

Franciaország Törökország tizedik legfontosabb importőre, a török exportáruk számára pedig a hetedik legnagyobb piacot jelenti. Emellett a francia autók a legkeresettebbek között szerepelnek Törökországban. Több közel-keleti ország is bojkottra szólított fel Franciaországgal szemben.

Erdogan először egy szombati beszédében üzente azt Macronnak, hogy vizsgáltassa meg az elmeállapotát, amire válaszul Párizs hazarendelte konzultációra az ankarai nagykövetét. Macron elfogadhatatlanak nevezte Erdogan szavait. „Követeljük, hogy Erdogan változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes” – mondta a francia államfő.

Vasárnap Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elfogadhatatlannak nevezte Erdogan kijelentését. Arra szólította fel Törökországot, hogy vessen véget a „konfrontáció veszélyes spiráljának”.

A török kormány dühösen reagált arra, hogy Macron bejelentette: megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök Samuel Paty brutális meggyilkolását követően a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte.

A 47 éves Patyt azért fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A csecsen tettest a rendőrség röviddel a támadás után lelőtte.

A NATO-szövetséges Törökország és Franciaország között az utóbbi időben egyre több a feszültség, legyen szó Ankara líbiai szerepvállalásáról, a földközi-tengeri földgázmezők miatti vitákról vagy a hegyi-karabahi konfliktusban játszott szerepéről. (MTI)