A Magyar Hang újságíróját is kihallgatták, miután Mészáros Lőrinc egyik cége feljelentést tett

bűnügy
2020 október 27., 19:58

Az Átlátszó arról írt, hogy egy munkatársukat, Horn Gabriellát tanúként idézte be a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya, ami tiltott adatszerzés bűntette miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Hornt azokról a drónfelvételekről kérdezték, amiken Mészáros Lőrinc bicskei birtokán látható harci járműveket lehetett látni.

A Magyar Hang azt írja, hogy az Átlátszó újságírójához hasonlóan az ő munkatársukat is kihallgatta a napokban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága. Gulyás Balázs májusban írt cikket a birtokon parkoló harci járművekről, és fotókat is közöltek róluk.

Gulyásnak a rendőrség azt mondta, a cikk miatt, Mészáros Lőrinc cégének feljelentése alapján nyomoznak tiltott adatszerzés miatt. A rendőrök arról érdeklődtek, mi volt a hírértéke a cikknek, ki engedélyezte a lapnál a cikk megjelenését, és ki volt a Magyar Hang informátora. A lap azt írja, Gulyás a rendőrségi jegyzőkönyvbe vetette, hogy tiltakozik az eljárás ellen, amit a független újságírás elleni zaklatásként értékel.

Gulyás Balázs, miután Orbán-közeli emberek megkapták az Orbán-távolivá vált Simicska Lajostól a Hír Tv-t 2018 nyarán.
photo_camera Gulyás Balázs, miután Orbán-közeli emberek megkapták az Orbán-távolivá vált Simicska Lajostól a Hír Tv-t 2018 nyarán. Fotó: Botos Tamás/444

A tiltott adatszerzést akár 3 év börtönnel is szankcionálhatják, de az Átlátszó ügyvédje szerint a drónfelvétellel kapcsolatban ez fel se merülhet, hiszen ez nem titkos, rejtett eszközzel történt megfigyelést takar. „Ráadásul egy kúriai döntés szerint a technikai eszközzel való megfigyelésen személyek mozgásának, magatartásának, szóbeli megnyilvánulásainak, illetve azok hiányának az érzékszervekkel való huzamosabb ideig tartó észlelését értjük. Végezetül a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem arról kívántunk megbizonyosodni, hogy a politikai hatalomhoz ezer szállal köthető Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek. Ennek hírértékét elég nehéz kétségbe vonni” – írja az Átlátszó.