Amióta mérik, októberben még soha nem volt ennyire kicsi a északi-sarkvidéki tengeri jég

klímaváltozás
2020 október 29., 15:56

Az északi-sarkvidéki tengeri jég eddigi legkisebb októberi kiterjedését mérték idén a kutatók, akik szerint a szokatlanul meleg óceánvíz lassítja a jégtakaró újraképződését.

„Az északi-sarkvidéki tengeri jég idei októberi kiterjedése lesz az eddigi legkisebb és a tengeri jég növekedési üteme is lassabb a szokásosnál" - mondta Rasmus Tonboe, a Dán Meteorológiai Intézet (DMI) kutatója, emlékeztetve arra, hogy a térségben 1979 óta követik nyomon a jégkiterjedés változásait.

photo_camera Fotó: Raphael Sane/Biosphoto via AFP

Az előzetes műholdas adatok szerint a tengeri jég kiterjedése 6,5 millió négyzetkilométer volt október 27-én. Az északi-sarkvidéki tengeri jég egy része elolvad nyaranta. Az évenkénti legkisebb kiterjedése nagyjából 5 millió négyzetkilométer, majd a jég újraképződik és telente hozzávetőlegesen 15 millió négyzetkilométerre nő. A melegebb hőmérséklet hatására azonban a nyári és a téli jégkiterjedés is csökken.

Az elmúlt tíz évre vonatkozóan a mérések 8,2 százalékos csökkenést mutatnak az októberi jégkiterjedésben. A szakemberek idén szeptemberben mérték az északi-sarkvidéki tengeri jég - 2012 utáni - második legkisebb kiterjedését. A szokásosnál melegebb óceánvíz pedig lassította a jég újraképződését októberben.

Az Északi-sarkvidék keleti részén, Szibériától északra a vízhőmérséklet 2-4 Celsius-fokkal, míg a Baffin-öbölben 1-2 Celsius-fokkal melegebb a szokásosnál. Az 1990-es évek óta az Északi-sarkvidék kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál.

Tonboe szerint az elmúlt években egy „ördögi kör" alakult ki a térségben: a jégmentes időszak meghosszabbodásával a nap hosszabb ideig melegíti a tengert, aminek eredményeként a telek megrövidülnek és ezért a jég nem vastagszik meg annyira, mint régen.

A kutatók szerint mivel az olvadó jég már az óceánban van, ezért nem járul hozzá közvetlenül a tengerszint-emelkedéshez.

Claire Parkinson, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) klímakutatója szerint azonban, ahogy a jég eltűnik, a napfényt „elnyeli az óceán, ami tovább melegíti a Földet". A jelenlegi légköri szén-dioxid-koncentráció mellett az északi-sarkvidéki tengeri jég elolvadása 0,2 Celsius-fokkal növelné a globális átlaghőmérsékletet. (MTI)