Halovány módosítást vezetne be az abortusztörvénybe a lengyel államfő

külföld
2020 október 30., 14:11

Andrzej Duda lengyel államfő pénteken tervezetet nyújtott be, ami minimálisan módosítaná az abortusztörvényt. A javaslat szerint kivételt jelentene az abortusztilalom alól az, hogyha a gyermek valamilyen károsodás miatt valószínűleg holtan születne, vagy születése után elkerülhetetlenül meghalna.

A lengyel államfői hivatal honlapján olvasható nyilatkozat szerint a tervezet összhangban van az alkotmánybíróság múlt heti döntésével, ami alkotmányellenesnek minősíti a beteg magzatok művi vetélését.

A korábban is kiemelkedően szigorú lengyel abortusztörvény eddig engedélyezte a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok "nagy valószínűséggel" megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az így megfogalmazott kivétel alapján tavaly több mint ezer terhességmegszakítást hajtottak végre, a leggyakrabban Down-szindrómás magzatokon.

Az államfői javaslat szerint mostantól akkor tennék csak lehetővé az abortuszt, ha a születés előtti vizsgálatok "magas valószínűséggel" megállapítják: a gyermek holtan fog megszületni, illetve olyan károsodással, amely "elkerülhetetlenül és közvetlenül" a gyermek halálát okozza az alkalmazott terápia ellenére.

A módosított abortusztörvény így három esetben engedélyezné az abortuszt. A fent leírtak mellett a nemi erőszak következtében fogant magzatok és az anya életét veszélyeztető terhességek esetében lenne alkalmazható a művi vetélés.

Az elnök szerint tervezete összhangban van az alkotmánybíróság 1997-es, valamint múlt heti döntésével is, melyek szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik. "A letális károsodások esetén a gyermek halála elkerülhetetlen, életének védelme ezért meghaladja az ember lehetőségeit" - érvelt Duda.

Az államfővel szemben a kormányzó szélsőjobboldali PiS támogatná, hogy az élettel összeegyeztethetetlen rendellenességekkel rendelkező magzatokat is szüljék meg az anyák. Jarosław Kaczyński, a párt elnöke és az ország miniszterelnök-helyettese szerint így ugyanis megkeresztelhetik őket, mielőtt eltemetik.

Andrzej Duda közleményében azt is tudatta, a tervezet benyújtásán kívül szorgalmazni fogja a fogyatékos gyermekeket növelő családok szélesebb körű támogatását.

Hangsúlyozta azt is, hogy széleskörű politikai konszenzust vár el a tervezete kapcsán. A politikusokhoz, a társadalomhoz fordulva az elnök kölcsönös tiszteletre, az érzelmek csillapítására hívott fel.

Az alkotmánybíróság múlt heti döntése óta folyamatosak az utcai megmozdulások Lengyelországban. Szerdán 430 ezer ember tüntetett országszerte az abortusztilalom ellen. Ez valószínűleg a legnagyobb tiltakozás volt kommunizmus bukása óta, pénteken pedig újabb óriás tüntetés jön Varsóban.