Százezres tömeg tüntet az abortusztilalom ellen Varsó utcáin

Több 444 videó?
Szeretném

Lengyel hírforrások szerint több, mint százezer ember tüntet Varsóban az alkotmánybíróság múlt heti döntése ellen, ami gyakorlatilag betiltja az abortuszt az országban.

Szerdán 430 ezer ember tüntetett országszerte az ügyért, a pénteki, varsói demonstrációt az eddigi legnagyobbra tervezték, a fővárosi tüntetés mellett más városokban is tartanak ma felvonulást.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A tömeg a tudósítások szerint fiatalokból áll, sokan táblákkal érkeztek, amiken a testük feletti rendelkezéshez való jogot követelik, mások pedig a szélsőjobboldali kormánypártot, a PiS-t szidják.

Az Óvárosban maszkos, fekete ruhás - bizonyos híradásokban focihuligánként emlegetett - férfiak gyülekeztek, akik pirotechnikai eszközökkel támadtak a tüntetőkre. A rendőrség közbelépett, többeket a helyszínen letartóztattak.

A nacionalisták több helyszínen is megzavarták a tüntetést, az egyik konfliktus során a rendőrség könnygázt használt. Bartłomiej Sienkiewiczet, Donald Tusk egykori belügyminiszterét is arconfújták.

A focihuligánok támadásáról videó is készült:

Marta Lempart, a Lengyel Nők Sztrájkjának egyik vezetője bejelentette, hogy Jarosław Kaczyński, a PiS elnökének háza elé vonulnak.

A lengyel közszolgálati tévé is beszámol a tüntetésről, szerintük az esemény egy biológiai bomba, és vírusfelhő lebeg a demonstrálók feje fölött.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a képek láttán a lengyel himnusz első sorára utalva azt írta: Nincs még veszve Lengyelország.