Üzleti ajándéknak vett Orbán tanácsadója 36 ezer forintos bort közpénzből

POLITIKA
2020 október 30., 16:35

Kiperelte a DK a Miniszterelnöki Kabinetirodától Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó számláit, amiből kiderül, milyen reprezentációs költségekre költött Orbán megbízottja.

A dokumentumok alapján Hegedűs egy üveg Gabbiano Chianti minőségi olasz vörösborért 35 990 Ft-ot fizetett, és négy alkalommal vásárolt Veuve Clicquot francia luxuspezsgőt, darabját 14 990-ért.

A hvg.hu kérdésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte, hogy a számlákon szereplő alkoholos italok üzleti ajándékok.

Azt írták, "[a]z üzleti ajándék fogalmát a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény is ismeri, mint minisztérium tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék".

Hegedűs Zsuzsa reprezentációs keretét a vendégei fogadásához kapcsolódó fogyasztási cikkekre, valamint az üzleti ajándékokra fordíthatja. Vagyis nem arról van szó, hogy ezt a keretet magáncélra használta volna fel - közölte a Kabinetiroda.

2017-ben indított pert a DK, hogy kiderüljön, mire költ kimagasló mennyiségű reprezentációs költséget a társadalmi felzárkóztatással foglalkozó miniszteri főtanácsadó. A Direkt36 2017 szeptemberi cikke szerint Hegedűs egymaga többet költött reprezentációs kiadásokra, mint a többi 14 miniszterelnöki megbízott együttvéve.

UPDATE

A poszt megjelenése után az RTL Híradója közölte Hegedűs reakcióját is, a tanácsadó azt mondta, a számlákon szereplő italokat kistérségi polgármestereknek adta ajándékba, és azért voltak ennyire drágák, mert „vannak főorvosok, vannak kórházigazgatók, hát mit vásároljak?” Hozzátette azt is, hogy „tokaji kistérségbe nem vihet tokaji aszút”, és ezek a francia és olasz borok szerinte nem drágábbak a jó magyar boroknál.