Már négy ember van őrizetben a nizzai merénylettel összefüggésben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Brahim Asszaoui testvére, Jaszin, kezében fivére fényképévelFotó: FETHI BELAID/AFP

A francia rendőrség közlése alapján az elkövetővel együtt már négy ember van őrizetben a csütörtöki nizzai terrortámadással összefüggésben. 

 Két nappal ezelőtt a 21 éves tunéziai  Brahim Ausszaui három embert brutálisan megkéselt a nizzai Notre-Dame de l'Assomption székesegyház közelében. Ausszauit a rendőrök meglőtték, majd kórházba szállították, és őrizetbe vették. Életben van, de állapota válságos. 

A férfi elfogása után és állítólag a támadást követően is Allahot éltette. Emmanuel Macron már az elkövetés napján kijelentette, hogy iszlamista indíttatású terrortámadás történt.   

A támadás estéjén a hatóságok már őrizetbe vettek egy 46 éves férfit, aki valamilyen kapcsolatban lehetett az elkövetővel. Szombat délután a hatóságok közölték, hogy további két - egy 33 és egy 35 éves - férfit is őrizetbe vettek, akik szintén kapcsolatban álltak a merénylővel, és egymással is. 

Ausszaui október 9-én érkezett meg Bariba Lampedusa érintésével, miután egy hajón elhagyta Tunéziát. Kiutasították ugyan, de mivel csak egy írásos végzést kapott,  illegálisan Franciaország felé vette az irányt. A családja azt állítja, semmit nem tudtak a szándékairól, a férfi Tunéziát is tudtuk nélkül hagyta el. 

Rövid időn belül ez a második brutális terrortámadás Franciaországban: két héttel korábban egy iszlamista férfi hasonló kegyetlenséggel végzett ki egy középiskolai tanárt, Samuel Paty-t Párizstól nem messze. 

A hatóságok több ezer katonát vezényeltek az utcára a második támadást követően, és fokozottan őrzik az iskolákat, valamint kegyhelyeket. 

A nizzai támadás egyik áldozatának személyazonosságára fény derült pénteken. A 44 éves brazil származású, de francia állampolgár Simone Barreto Silva volt a késelés egyik áldozata. A nő három gyermeket nevelt. (MTI / Reuters / Twitter)