Már négy ember van őrizetben a nizzai merénylettel összefüggésben

külföld
2020 október 31., 15:24
Brahim Asszaoui testvére, Jaszin, kezében fivére fényképével
photo_camera Brahim Asszaoui testvére, Jaszin, kezében fivére fényképével Fotó: FETHI BELAID/AFP

A francia rendőrség közlése alapján az elkövetővel együtt már négy ember van őrizetben a csütörtöki nizzai terrortámadással összefüggésben.

Két nappal ezelőtt a 21 éves tunéziai Brahim Ausszaui három embert brutálisan megkéselt a nizzai Notre-Dame de l'Assomption székesegyház közelében. Ausszauit a rendőrök meglőtték, majd kórházba szállították, és őrizetbe vették. Életben van, de állapota válságos.

A férfi elfogása után és állítólag a támadást követően is Allahot éltette. Emmanuel Macron már az elkövetés napján kijelentette, hogy iszlamista indíttatású terrortámadás történt.

A támadás estéjén a hatóságok már őrizetbe vettek egy 46 éves férfit, aki valamilyen kapcsolatban lehetett az elkövetővel. Szombat délután a hatóságok közölték, hogy további két - egy 33 és egy 35 éves - férfit is őrizetbe vettek, akik szintén kapcsolatban álltak a merénylővel, és egymással is.

Ausszaui október 9-én érkezett meg Bariba Lampedusa érintésével, miután egy hajón elhagyta Tunéziát. Kiutasították ugyan, de mivel csak egy írásos végzést kapott, illegálisan Franciaország felé vette az irányt. A családja azt állítja, semmit nem tudtak a szándékairól, a férfi Tunéziát is tudtuk nélkül hagyta el.

Rövid időn belül ez a második brutális terrortámadás Franciaországban: két héttel korábban egy iszlamista férfi hasonló kegyetlenséggel végzett ki egy középiskolai tanárt, Samuel Paty-t Párizstól nem messze.

A hatóságok több ezer katonát vezényeltek az utcára a második támadást követően, és fokozottan őrzik az iskolákat, valamint kegyhelyeket.

A nizzai támadás egyik áldozatának személyazonosságára fény derült pénteken. A 44 éves brazil származású, de francia állampolgár Simone Barreto Silva volt a késelés egyik áldozata. A nő három gyermeket nevelt. (MTI / Reuters / Twitter)