Ha ez így folytatódik, a magyar egészségügy november végére hatalmas nyomás alá kerül

járvány
2020 november 01., 11:30
  • Miközben a kormány csak apró lépéseket tesz a járvány elleni védekezésben, ezen a héten is jelentősen romlottak a legfontosabb adatok.
  • Már 394 áldozata volt a járványnak, és erőteljes ütemben nő a kórházban lévők száma is.
  • Heti összefoglaló a napi adatokból.

„Egész addig, amíg a halálozási számok nem kezdenek emelkedni, márpedig egyelőre úgy tűnik, hogy sikerül megvédeni az időseket, addig föl sem merül az a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kellene” - nyilatkozta a köztévének még szeptember 12-én Orbán Viktor miniszterelnök. Azon a héten 13 áldozata volt a járványnak. A mostanin már 30-szor annyi, 394.

link Forrás

Az iskolák nem ezért voltak zárva, hanem az őszi szünet miatt. És nagyon úgy néz ki, hogy a leginkább látszatintézkedésnek tűnő, az épületek szünetben elvégzett fertőtlenítése után vissza is térhetnek a diákok a hagyományos oktatásba. Miközben a környékünkön szinte már mindenhol átálltak legalább a középiskolákban az online oktatásra.

A 2017-2019-es októberekben átlagosan naponta 343-an hunytak el Magyarországon, nemcsak betegségben. Ha ezt összehasonlítjuk azzal, hogy ezen a héten a koronavírus járvány napi áldozatainak a száma átlagosan 56 volt, akkor egészen magas arány jön ki. A korábbi három év napi októberi átlagos halálozásának 16,4 százaléka.

Ausztriában szombaton Kurz kancellár azzal indokolta a keddtől bevezetett szigorításokat, hogy meg akarják előzni az egészségügy túlterhelését. Pedig ott fele annyian vannak kórházban, mint nálunk.

link Forrás

Ausztriában - ahol Orbán Viktor nyilatkozata szerint nálunk is jobban állnak tartalék kórházi ágyakkal - már ilyen adatoknál is aggódnak az egészségügy túlterhelődése miatt.

A kórházban lévő magyar covidosok számának emelkedése két dolog miatt különösen aggasztó. Nagy valószínűséggel jelezi előre, hogyan alakul a követező hetekben a halálozások száma.

Ilyen ütemű növekedés pedig már egészen rövid időn belül az egészségügy határát feszegetheti. Ha marad ez az exponenciális növekedés, akkor november végére, december elejére több mint 25 ezer koronás beteg lehet kórházban. Arról az operatív törzs nem oszt meg adatokat, hogy hányan vannak intenzív osztályon, csak azt árulja el, hogy hányan kerülnek lélegeztetőgépre. Ez most a kórházban lévők 8 százalék körüli arány. Ennél többen lehetnek intenzíven, mert nem mindenki szorul lélegeztetőgépre, az orvosok próbálják elkerülni, hogy ezt a radikális beavatkozást el kelljen végezni. A fertőzöttek átlagéletkorának emelkedése sem jó jel, mert az idősebbek közül nagy valószínűséggel többen kerülhetnek kórházba.

link Forrás

A kórházban kezeltek számának növekedését nem oldja meg, ha a raktárakban feleslegesen felhalmozott lélegeztetők közül kibontunk még párat, azok üzemeltetéséhez ugyanis szakemberekre van szükség. Abból márpedig kevés van. Szakértői becslések szerint maximum 3 ezer intenzív ágyon végezhető elfogadható minőségű ellátás Magyarországon. Az átcsoportosításokhoz ugyanakkor előbb-utóbb szükség lesz arra, hogy a betervezett, nem életmentő műtéteket el kell halasztani.

Jóval több tesztet végeztek ez a héten, mint két hete.

link Forrás

Ami azzal jár, hogy több fertőzöttet is találtak, de ezzel csak a járvány felszínét sikerül megkapargatni.

link Forrás

Mert az már közel sem jó hír, hogy hiába a több teszt, még nagyjából sem látszik, mekkora méretű a járvány. A WHO sokat emlegetett ajánlása szerint akkor lehet állítani, hogy kontroll alatt van a járvány, ha 5 százalék alatt van az összes vizsgálaton belül a pozitívak aránya. Ezt egyébként mostanra szinte egyetlen ország sem tudja tartani, de nálunk már a 20 százalékot közelíti a pozitív tesztek aránya, azaz minden ötödik vizsgálat kimutatja a vírust. Vagyis az a rossz helyzet alakult ki, hogy minél jobban feltárjuk a járvány méretét, az annál nagyobbnak tűnik.

A már számos európai országban meghozott szigorítások általában egy hónapig tartanak, ez idő alatt várják a járvány terjedésének megfékezését. December elejére ott jelentősen javulhat a helyzet. Nálunk egyelőre a maszkhasználat szabályainak szigorúbb betartásától várják a számok javulását, és még elmehet 10 ezer néző egy focimeccsre.

link Forrás

A hivatalos statisztikák alapján a fertőzöttek lassan gyógyulnak fel, legalábbis jóval erősebb az új fertőzöttek felfutása, mint a gyógyultaké.

link Forrás

Akartam készíteni egy grafikont arról is, hogy melyik jelenleg a legfertőzöttebb megye, ha már a koronavirus.gov.hu-n ezt trükkösen nem tüntetik fel. De a kormányzati honlap alaposan megtréfált ma mindenkit. Vagy tényleg igaz, hogy az összes ma jelentett 3878 új fertőzött 42 százaléka Borsod megyei, de akkor ott még nagyobb a baj, mint eddig sejteni lehetett.