Francia muszlim vezetők indokolatlannak tartják a franciaellenes bojkottot

Külpolitika
2020 november 03., 09:29

Az iszlám politikai célú használata, hogy a francia termékek elleni bojkottot hirdetnek a muszlim országokban - állítja közös nyilatkozatában három jelentős muszlim szervezet vezetése. Szerintük a mostani olyan pillanat, amikor Franciaországgal kell szolidárisnak lenni, miután alaptalan támadások érték.

A párizsi, a lyoni és a reunion-i nagymecsetek vezetői minden, az iszlám vallás nevében elkövetett erőszakos cselekményt elítélnek, és egyértelműen elutasították Mahathir Mohamad malájziai miniszterelnök felhívását franciák millióinak meggyilkolására.

Tiltakozó muszlim aktivisták a francia nagykövetség felé vonulnak Dakkában.
photo_camera Tiltakozó muszlim aktivisták a francia nagykövetség felé vonulnak Dakkában. Fotó: Kazi Salahuddin Razu/NurPhoto via AFP


Hétfőn Bangladesben, Infonéziában, Törökországban, Szíriában és Maliban rengetegen tiltakoztak, miután Emmanuel Macron francia elnök a szólásszabadság keretében védelmébe vette a Mohammed prófétát ábrázoló karikatúrák közlését. Samuel Patyt, egy Párizs mellett tanárt épp azért gyilkolták meg október közepén, mert ugyanezt tette.

Macron egy arab csatornának nyilatkozva elismerte, hogy a karikatúrák egyesek számára bántóak lehetnek, de visszautasította azokat az állításokat, hogy a francia állam kezdeményezésére készültek volna.