Lázár János: Itt az ideje, hogy végre hangsúlyosabb legyen a dohánytermékek árának adóterhe!4

Sikeresek a dohányzás visszaszorítására tett lépések, állapította meg a Világgazdaságnak a nem dohányzók védelme érdekében szükséges teendők összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos. Lázár János szerint kijelentését azzal indokolta, hogy éves átlagban 1-2 százalékkal csökken a dohányzók száma Magyarországon. Majd hozzátette: "még mindig évente 13 ezer tüdődaganatot diagnosztizálnak" nálunk.

"Itt az ideje, hogy végre hangsúlyosabb legyen a dohánytermékek árának adóterhe (amely most 77 százalék, ráadásul januárban és áprilisban ismét emelkedik), illetve az adóteher prevenciós hatása,"

mondta. Igaz, a kormány adóemelése az Európai Unió elvárása, a kívánt jövedékiadó-szintet csak most teljesíti Magyarország. Lázár szerint

"hamarosan eljöhet az idő, amikor a dohányboltok száma csökken, s ezzel nő az ellátási területük."

A Lázár-féle hamarosan: az állam 2012-ben húsz évre adta a kereskedelmi koncessziókat a trafikoknak. Számukat csak annak lejárta után lehet csökkenteni. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.