Már 14 embert vettek őrizetbe a bécsi merénylő környezetéből

külföld
2020 november 03., 13:03

A bécsi merénylet elkövetőjének környezetéből az osztrák rendőrség eddig 14 embert helyezett előzetes letartóztatásba, összesen 18 házkutatást tartottak. Egyes hírek szerint St. Pöltenben és Linzben is vettek őrizetbe olyanokat, akiknek közül lehetett a hétfő esti támadáshoz.

A 20 éves férfi hétfő este 8 körül kezdett lövöldözni az egyik belvárosi zsinagóga, a Stadttempel közelében. A támadásban négyen meghaltak, valamint rendőrök a támadót is lelőtték. Karl Nehammer kedd délután arról beszélt, hogy az első lövéstől számított kilencedik percben a rendőrök már a helyszínen voltak. Elmondta, hogy a támadásnak összesen 22 sebesültje volt. A miniszter kiemelte annak a két török származású férfinak a viselkedését, akik kimenekítették az egyik megsebesült rendőrt a helyszínről.

Karl Nehammer
photo_camera Karl Nehammer Fotó: ALEX HALADA/AFP

Arról, hogy a merénylőt kedvezménnyel engedték ki a börtönből, miután Szíriában cstalakozni akart az Iszlám Államhoz, Nehammer azt mondta, hogy az elkövetőnek sikerült megtévesztenie a deradikalizációs programot, és nem mutatta jelét a radikalizációnak. Hozzátette, hogy meg kell vizsgálni a program működését, hogy fel tudjanak lépni radikálisok ellen.

Mivel a merénylő osztrák és észak-macedóniai állampolgár is volt - miközben az osztrák jogszabályok nem engedik a kettős állampolgárságot - folyt ellene egy eljárás, de végül nem vonták meg tőle az osztrák állampolgárságot.

Továbbra sem tisztázott, hogy csak egy merénylő volt-e, mivel egyszerre hat helyszínről jelentettek lövöldözéseket. A rendőrség most vizsgálja azokat a felvétreleket, amiket a lakosok töltöttek fel a hatóságok által megadott platformra. Egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy több támadó lett volna. (Der Standard)