Az osztrákoknál a szigorú korlátozások ellenére is annyira súlyos a járvány, hogy lassan elfogynak az intenzíves ágyak

Több 444 videó?
Szeretném

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatóján azt mondta, két héten belül az összes rendelkezésre álló intenzív osztályos ágy megtelhet az országban. 

A második hullám jóval erősebb, jóval komolyabb, jóval dinamikusabb

- közölte.

Ausztriában 6464 fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. Bár ez közel ezerrel alacsonyabb, mint az előző napi 7416 új eset, Anschober szerint a számok még így is riasztóak.

Csütörtökön 41 beteg halt meg koronavírusban az országban, 421 ember fekszik intenzíven. Az osztrák egészségügyi kutatóintézet számításai szerint a jelenlegi korlátozások mellett november 18-ra a rendelkezésre álló 800 intenzív osztályos ágyból 750-en betegeket fognak kezelni.

Ausztiában kedd óta éjszakai kijárási tilalom van életben, zárva vannak a mozik és a színházak, a kávézók, éttermek pedig csak elvitelre szolgálhatnak ki. Az óvodák és általános iskolák nyitva vannak, a középiskolák és az egyetemek online oktatási rendben működnek.

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy ismét veszélyhelyzetet hirdetnek, és szigorítanak a járványügyi szabályokon. Kijárási korlátozást hirdettek éjfél és reggel öt között, szigorították a maszkhasználatot a sportrendezvényeken, mozikban és színházakban, bezáratták a diszkókat és koncerttermeket, és ingyenessé tették a parkolást. 

A bejelentésében a miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát, "a mi laborunkat". Ez azért megtévesztő, mert Orbán összemossa az a tavaszi első- és a jelenleg zajló második hullámot, és bár így kimatekozva még az osztrákok állnak rosszabbul, a második hullámban Magyarországon sokkal többen halnak meg koronavírusban minden nap, mint Ausztiában. A magyar rendelkezések ennek ellenére lényegesen enyhébbek az osztrákoknál.

(via 24.hu