Az osztrákoknál a szigorú korlátozások ellenére is annyira súlyos a járvány, hogy lassan elfogynak az intenzíves ágyak

koronavírus
2020 november 06., 14:11

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatóján azt mondta, két héten belül az összes rendelkezésre álló intenzív osztályos ágy megtelhet az országban.

A második hullám jóval erősebb, jóval komolyabb, jóval dinamikusabb

- közölte.

Ausztriában 6464 fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. Bár ez közel ezerrel alacsonyabb, mint az előző napi 7416 új eset, Anschober szerint a számok még így is riasztóak.

Csütörtökön 41 beteg halt meg koronavírusban az országban, 421 ember fekszik intenzíven. Az osztrák egészségügyi kutatóintézet számításai szerint a jelenlegi korlátozások mellett november 18-ra a rendelkezésre álló 800 intenzív osztályos ágyból 750-en betegeket fognak kezelni.

Ausztiában kedd óta éjszakai kijárási tilalom van életben, zárva vannak a mozik és a színházak, a kávézók, éttermek pedig csak elvitelre szolgálhatnak ki. Az óvodák és általános iskolák nyitva vannak, a középiskolák és az egyetemek online oktatási rendben működnek.

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy ismét veszélyhelyzetet hirdetnek, és szigorítanak a járványügyi szabályokon. Kijárási korlátozást hirdettek éjfél és reggel öt között, szigorították a maszkhasználatot a sportrendezvényeken, mozikban és színházakban, bezáratták a diszkókat és koncerttermeket, és ingyenessé tették a parkolást.

A bejelentésében a miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát, "a mi laborunkat". Ez azért megtévesztő, mert Orbán összemossa az a tavaszi első- és a jelenleg zajló második hullámot, és bár így kimatekozva még az osztrákok állnak rosszabbul, a második hullámban Magyarországon sokkal többen halnak meg koronavírusban minden nap, mint Ausztiában. A magyar rendelkezések ennek ellenére lényegesen enyhébbek az osztrákoknál.

(via 24.hu)