Ramzan Kadirov terroristához hasonlította Macront, amiért a francia elnök védelmébe vette a Mohamed-karikatúrákat

külföld
2020 november 08., 09:47

Ramzan Kadirov csecsen elnök a Telegramon megosztott közleményben reagált Emmanuel Macron francia elnök kijelentéseire, amiket Samuel Paty, conflans-sainte-honorine-i tanár lefejezése után tett. Kadirov terroristához hasonlította Macront, amiért védelmébe vette és az európai szólásszabadság kifejeződésének nyilvánította a francia Charlie Hebdo magazin Mohamed-karikatúráit.

Samuel Patyt egy csecsen származású muszlim szélsőséges fejezte le azért, mert a tanár az óráin a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráival szemléltette a szólásszabadság pozitívumait. Paty emiatt több fenyegetést is kapott szélsőséges muszlimoktól, akik szerint tilos lerajzolni Mohamed prófétát. Egy ilyen szélsőséges fejezte le a tanárt.

Macron elnök a terrorcselekmény után tisztelgett Samuel Paty emléke előtt, és egyebek mellett arról beszélt, hogy bizonyos muszlimok a francia társadalomtól elválasztva élnek Franciaországban, más szabályok szerint. Macron ezt iszlamista szeparatizmusnak nevezte, és azt mondta, ennek a gyakorlatnak véget kell vetni.

Ezután Recep Tayyip Erdogan török elnök megkérdőjelezte Macron épelméjűségét, csatlakozva az arab világban több országban is elinduló, francia áruk bojkottjára felszólító mozgalmakhoz. Ezeknek a mozgalmaknak, ahogyan Erdogannak is, elsősorban azzal volt problémájuk, hogy Macron védelmébe vette a Mohamed-karikatúrákat.

Kadirov még Erdogannal is keményebb szavakkal csatlakozott most Macron bírálóihoz, azt mondta, a francia elnök terrorizmusra bujtja fel és a szélsőségek felé tolja a muszlim fiatalokat azzal, hogy kiáll a karikatúrák mellett.

Csecsenföldön egyébként 2015-ben, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás évében hatalmas tüntetést is szerveztek a Charlie Hebdo ellen, a lap Mohamed-karikatúrái miatt. (Le Monde)