Korrupciós vádak miatt lemondatták Martin Vizcarra perui elnököt

2020 november 10., kedd 5:12

Döntött a perui törvényhozás: a vele szemben felmerült korrupciós vádak miatt le kell mondania Martin Vizcarrának, a dél-amerikai ország elnökének. Vizcarra elfogadta a bizalmatlansági szavazás eredményét, és önként távozik a tisztségéről - írja a BBC.

A menesztett 57 éves perui elnököt azzal vádolják, hogy 2,3 millió soles, azaz 640 ezer dollár értékben fogadott el kenőpénzt állami megbízások juttatásáért cserébe még abban az időszakban, amikor Moquegua régió kormányzója volt. De Vizcarra egyelőre tagadja ezeket a vádakat.

A mostani volt a második kongresszusi visszahívási kísérlet a személyével kapcsolatban. És bár Vizcarra előtte figyelmeztetett, hogy ha a kongresszus megszavazza a menesztését, az zavargásokat indíthat el a koronavírus-járvány miatt gazdaságilag amúgy is megtépázott országban, a képviselők többségét nem sikerült meggyőznie.

Posztját sajtóértesülések szerint Manuel Merino, a kongresszus elnöke veheti majd át, de csak 2021 júliusában, amikor Vizcarra mandátuma hivatalosan lejárt volna.

Vizcarrának mostantól a perui alkotmány tiltja, hogy a jövő áprilisban esedékes elnökválasztáson újra elindulhasson.